Jirí Menzel filmpályázatot hirdetett Budapesten


Hrabal habbal címmel Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdetett csütörtökön Budapesten Bohumil Hrabal cseh író születésének jövőre esedékes 100. évfordulójára.

A pályázatot a magyar BuSho Filmfesztivál és a budapesti Cseh Centrum írta ki. Olyan, a felhívásra készült vagy archív filmes anyagokat várnak december 31-ig, amelyek Hrabal életének és munkásságának motívumait, a hrabali életérzést vagy stílust dolgozzák fel a legeredetibb formában, fikció, animáció, kísérleti, zenés video vagy dokumentumfilm kategóriában.

„Csehországban Hrabal világáról szoktunk beszélni, míg Magyarországon a mesternek egy egész galaxisa van” – mondta a pályázatot beharangozó Jirí Menzel, utalva arra, hogy A Hrabal-galaxis pillanatképei címmel több éve látható Magyarországon Hrabal-relikviákat és róla készült alkotásokat felvonultató vándorkiállítás.

A filmpályázat kapcsán a világhírű filmrendező irigységének adott hangot, amiért nem a cseheknek jutott eszébe a remek ötlet, hogy így emlékezzenek meg Bohumil Hrabal születésének századik évfordulójáról. A nyertes alkotás készítője ezer euró pénzdíjban részesül, a további helyezettek egy-egy hosszú hétvégét tölthetnek, illetve sörvacsorát költhetnek el Prágában, vagy egy hordó sör mellett idézhetik fel a Moldva-parti város hangulatát. Emellett cseh, magyar és angol nyelvű Hrabal-könyvcsomagok várják a nyerteseket.

Menzel, aki a Titanic Filmfesztivál idei zsűrielnökeként érkezett Budapestre, tréfásan elmondta: a fődíj olyan nagy összeg, hogy még ő is indul a pályázaton. Munkájával egyébként bárki jelentkezhet a BuSho Filmfesztivál honlapján (www.busho.hu). A verseny győzteseit a Hrabalhoz kötődő írókból, színészekből és más közéleti személyiségből álló nemzetközi zsűri 2014. március 28-án, Bohumil Hrabal 100. születésnapján hirdeti ki.

(MTI)Kapcsolódó