Tegnap kezdődött a Très Courts nagyon rövid filmek fesztiválja


46 filmmel a nemzetközi válogatásban és 22 alkotással a romániai versenyben startol ma a Très Courts Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja, amely a világ száz városában zajlik párhuzamosan. Romániában, Magyarországon, Szlovákiában és Moldovában a Francia Kulturális Intézet koordinálja a fesztivált; az országból 20 város vesz részt benne.

A teljes romániai program

A szervezők tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatójukon külön kiemelték a „szemtelen” filmek vetítését, amely Kolozsváron kívül csupán Párizsban látható még. Ide olyan filmek kerültek be, amelyek provokatívak, merészek, főleg erotikus tartalommal. A eseményre szombat este 22 órától kerül sor a Midi klubban, és DJ-parti követi.

A nemzetközi versenymezőnybe idén 46 film került be, elsősorban a szerelem és elválás témájával foglalkoznak, és idén különösen sok a spanyol vagy dél-amerikai film. A versenybe romániai alkotás is bekerült: az Imaginary Border (Cătălina Pintea és Corina Drăgan) tavaly a romániai verseny közönségdíját nyerte el. A Paroles de Femmes, ugyancsak nemzetközi válogatásba (amely női sorsokat, életképeket, vagy egyszerűen csak nők által készített filmeket tartalmaz), szintén bekerült román film: a Ea nu se ridica (Vlad Bidiviu) című alkotás.

A nemzetközi versenyprogram filmjeit a Győzelem moziban vetítik minden nap 20 órai kezdettel. Ma este ugyanitt kerül sor a romániai versenyfilmek vetítésére, amely után a zsűri ki is hirdeti a hazai győztest. Szombaton és vasárnap a Marasti moziban is lesznek vetítések; a szervezők elmondása szerint minél hozzáférhetőbbé akarták tenni a fesztivált, ezért a negyedi moziba a belépés ingyenes.

(Transindex)Kapcsolódó