Rekordszámú európai filmet néztek meg az EU-ban


Az európai filmek 12%-kal több nézőt vonzottak a mozikba tavaly, mint 2011-ben, és 33,6%-os, rekordméretű piaci részesedést generáltak. A siker elsősorban a Skyfallnak köszönhető, derül ki a European Audiovisual Observatory legfrissebb jelentéséből.

Az európai filmek piaci részesedése 5,6 pontos növekedést mutat az előző évhez képest, ami a James Bond-széria legutóbbi darabjának köszönhető, a Skyfallra ugyanis 44 millió néző volt kíváncsi az Európai Unióban (és mindössze 36 millió Észak-Amerikában).

Ezzel szemben az európai mozik látogatottsága enyhén – 2,2%-kal – csökkent. A 933,3 millió néző országos lebontásban igen változó képet mutat: Portugáliában például 12,1%-kal kevesebb mozijegyet adtak el 2012-ben, míg Finnországban 19,7%-kal több jegyet vásároltak. A legtöbb, 203,4 millió mozijegyet tavaly Farnciaországban adtak el, bár ez a szám 6,3%-kal kevesebb, mint a 2011-ben jegyzett összeg.

A romániai adat 15,4%-os növekedést jelez: míg 2011-ben 7,2 millió mozijegyet váltottak országszerte, 2012-ben közel egymillióval többet, 8,4 milliót.

Az egyes országok eladásaiból származó bevételt összesítve a jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy EU-szinten 2011-ben nőtt, majd 2012-ben tovább növekedett a mozik bevétele: az összeg 6,47 milliárd dollárra rúg, ami rekordnak számít a térségben. A növekedés annak is köszönhető, hogy számos filmet mutattak be 3D-ben – ezekre drágább a belépő.

A Skyfall után a legnézettebb európai film az Életrevalók volt: 39,9 millióan nézték meg az Európai Unióban, ezáltal minden idők legnagyobb nem angol nyelvű kasszasikere lett. Az Elrabolva 2 című, angol nyelvű francia produkció szintén bekerült a top 20-ba. A Skyfallt egyébként a Jégkorszak, a Batman, az Alkonyat és A hobbit című franchise-ok legújabb darabjai követik.

Az amerikai filmek továbbra is uralják az európai box office-t: a nézők közel kétharmadát (62,8%-át) szerezték meg 2012-ben.

A felmérésből kiderült, hogy négyből három európai mozi (74%) van felszerelve digitális technikával, ám e tekintetben hatalmasak a különbségek az egyes országok között. Franciaország és az Egyesült Királyság szinte teljesen átállt a digitális vetítésre (a mozik 92, illetve 93%-a), a sereghajtó pedig Spanyolország (45%) és Görögország (kevesebb mint 25%).

(Mediafax)Kapcsolódó