Összeállt a 11. kecskeméti fesztivál versenyprogramja


A háromtagú előzsűri döntése értelmében a 174 nevezett hazai alkotásból összesen 23 egyedi rövidfilm, 19 tévésorozat-epizód, 12 videoklip, 50 alkalmazott animáció és 41 diákfilm került a versenybe. Van köztük három, a tavalyi és tavalyelőtti Filmtett-workshopban készült rajzfilm is: Bacsa Regina Industrial Boogie-ja, illetve Bertóti Attila és Patrovits Tamás két közös szignálja.

A közös előzsűrizés kapcsán a zsűritagok közül Haris László fotográfus a fiatalok által készített filmeknek örült: „nagy lelkesedésel néztem a MoME-s hallgatók mellett más iskolák, például a BKF animációs diákjainak a filmjeit” – idézik közleményükben a szervezők.

A bábrendező Kiszely Ágnes elárulta, nem volt nehéz az animációkat a bábszínház felől megközelítenie, hiszen az animációs rövidfilm és a 45–50 perces hosszúságú bábelőadásban közös, hogy mindkettő egyfajta esszenciális fogalmazásmóddal él – mint mondta, „egy srófra jár az agyunk”.

Míg a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatónője színházi emberként elsősorban a filmek dramaturgiájára figyelt, Demeter István, a szolnoki TISZApART mozi vezetője a filmek tartalma kapcsán kiemelte, számos olyan rövidfilm került az idei KAFF programjába, melyek humanisztikus témájukkal a mai világban hiánypótlónak bizonyulnak, és ezért érdemes lesz odafigyelni rájuk.

Az öttagú testület tagjai, akik a versenybe került alkotásokat zsűrizni fogják a júniusi fesztiválon: Sayoko Kinoshita, a Hiroshimai Animációs Filmfesztivál vezetője, a lengyel Izabela Plucinska animációs filmrendező, aki az előző KAFF-on Esterházy című gyurmafilmjével a legjobb tévéspeciál díját kapta, Buglya Sándor orvos, tanár, filmrendező, operatőr, Orosz István grafikusművész és Baghet Iskander szír–magyar fotográfus.

A 11. KAFF programjába került filmek teljes listája



Kapcsolódó