Nyílt szeminárium – játékfilmek romákról


Nyílt szeminárium – játékfilmek romákról címmel kezdődött tegnap vetítéssorozat a kolozsvári Tranzit Házban. A június 19-ig tartó rendezvényt a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének Kultúratudományok / Kultúra és társadalom – hagyomány és modernitás között témájú mesteri programja, valamint a Tranzit Alapítvány szervezi.

A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézetében már több éve kísérleteznek nyílt szemináriumokkal. A Film és antropológia és a Reprezentáció és hatalom: filmes romaábrázolások kurzusok keretében folyó munkának a célja, hogy a diákok nagyobb tapasztalatot szerezzenek az eszmecserében, és hogy kívülállók is bele tekintessenek az intézet műhelymunkájába. A most sorra kerülő nyílt szeminárium témája a roma valóság reprezentációja kortárs magyar játékfilmekben. Három estén keresztül hat filmet vetítenek le, amelyeket az intézet mesteri szakos hallgatói ismertetnek, majd a meghívott szakemberekkel együtt kerekasztal formájában megvitatnak. A rendezvény társszervezője a Tranzit Alapítvány, amelyik a helyszínt és a hírcsatornát biztosítja. A filmek magyar és romani nyelvűek, a beszélgetések magyar nyelven folynak.

A mai és a holnapi program:

Kedd, június 18.

17:00-18:40 Pálos-Czabán György: Országalma, 1998 (100’) - Magyarul beszélő angol feliratos játékfilm. A filmet Kató Marika, mesteri hallgató ismerteti.

19:00-20:30 Kőszegi Edit: Sitiprinc, 1999 (90’) – Magyarul és cigányul beszélő játékfilm. A filmet Lakatos Csilla, mesteri hallgató ismerteti.

A vetítéseket kerekasztal beszélgetés követi. Résztvetők: Kozák Gyula (antropológusszociológus, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet kutatója), Könczei Csongor (néprajzkutató, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet kutatója), Pozsony Ferenc (néprajzkutató, akadémikus, a BBTE egyetemi tanára) és a mesteri hallgatók.

Szerda, június 19.

17:00-18:26 Groó Diana: Vespa, 2010 (86’) - Magyarul beszélő játékfilm. A filmet Szíjártó Éva, mesteri hallgató ismerteti.

19:00-20:26 Fliegauf Benedek: Csak a szél, 2011 (86’) - Magyarul beszélő játékfilm. A filmet Varga Csaba, mesteri hallgató ismerteti.

A vetítéseket kerekasztal beszélgetés követi. Résztvevők: Plainer Zsuzsa (antropológus, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet kutatója), Raț Cristina (szociológus, a  BBTE adjunktusa).

A fesztivál a Reprezentáció és hatalom: filmes romaábrázolások című mesteri kurzus keretében jött létre. A beszélgetéseket Könczei Csilla, a BBTE docense, a szeminárium szakmai irányítója moderálja.

A belépés ingyenes. A beszélgetések magyar nyelven folynak.Kapcsolódó