Ősbemutatón láthatja a közönség a Pannónia Anno című filmet


Ősbemutatón láthatja a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál közönsége csütörtökön Szalay Péter kibővített formájában elkészült Pannónia Anno című filmjét, amely a Pannónia Filmstúdió történetének kronológiáján keresztül a magyar animáció nagy korszakainak és alkotóinak állít emléket.

„A cél az volt, hogy ne merüljön feledésbe egy olyan stúdió, amely valaha a világ három legjelentősebb animációs stúdiója közé tartozott” – mondta a Balázs Béla-díjas rendező szerdán az MTI-nek.

A film a stúdió csaknem ötven évének kronologikus feldolgozására vállalkozott. „Tematikusan végigmentünk a stúdió korszakain, és megszólaltattuk a lehető legtöbb rendezőt, alkotót. A 30-as évektől, A kiskakas gyémánt fél krajcárja című első Macskássy Gyula-filmtől a 2000-es évekig, egészen Az ember tragédiájáig jutottunk el. Jankovics Marcell filmje, amely több mint 20 évig készült, emblematikus befejezése, záróakkordja lett a 98 perces filmnek” – mesélte a rendező.

A magyar animációs filmgyártás hőskora és aranykora előtt tisztelegő Pannónia Anno egy 50 perces részletét a 2011-es Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon már bemutatták.

A film szakmai összefogással született – hangsúlyozta Szalay Péter, kiemelve a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA) segítségét, amelynek révén többek között sikerült Jankovics Marcell műveit és Macskássy műveinek nagy részét digitális, felújított változatban megkapniuk, és így ezek a filmrészletek a legjobb minőségben kerülhettek a produkcióba.

Felidézte, hogy számára személyesen az volt a megrázó és felemelő a munka során, hogy a film forgatása kapcsán elkészült Foky Ottó, Gémes József és más olyan alkotók interjúja, akik azóta már nincsenek az élők sorában. „Úgy érzem, küldetése van ennek a filmnek, az utolsó pillanatban sikerült tető alá hozni” – fogalmazott.

A Pannónia Anno DVD-n HD-minőségben is elkészült. A DVD szakmai bemutatójára szeptemberben kerül sor Budapesten – tette hozzá a rendező.

A film szakmai szerkesztője, Orosz Anna Ida az MTI-nek elmondta: szeretnék, ha a másfél órásra bővült alkotást a televízió akár részekre bontva vetítené, emellett oktatási és ismeretterjesztő célokra is alkalmas. „Kedvet csinál a fiatalok körében a magyar animációhoz” – hangsúlyozta jelentőségét.

A produkció egyes részletei az MaNDA gondozásában megjelenő DVD-ken is szerepelni fognak. A Macskássy Gyuláról a születése századik évfordulójára megjelent DVD-re már került egy ilyen képsor a Pannónia Annóból.

A Pannónia Anno című filmet csütörtökön 14 órakor láthatja a fesztiválközönség a kecskeméti Sheraton Maestro C vetítőtermében.

(MTI)Kapcsolódó