Csáki László Ebolaja nyerte el az idei KAFF fődíját


A rendezvény nagydíját, és az azzal járó egymillió forintot Csáki László, a My name is Boffer Bings című film rendezője kapta. A kecskeméti filmszemlével párhuzamosan zajló 3. Szabad Animációs Filmkészítők Találkozójának (SzAFT) két díját a Filmtett-táborban készült filmek vitték el.

Szombat este díjátadó gálaesttel zárul a 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), valamint az azzal egy időben rendezett 8. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál és az amatőr alkotók munkáit megmérettető 3. SzAFT Kecskeméten. A záróesten a nemzetközi zsűri elnöke, Kinoshita Sayoko, a Hiroshimai Animációs Filmfesztivál igazgatója rövid értékelőjében hangsúlyozta: a magyar animáció magas szintet képvisel a világon.

A filmeket a nemzetközi zsűri mellett országos diákzsűri, a kecskeméti iskolák tanulóiból összeállított gyermekzsűri, valamint a Kecskeméti TV nézői is értékelhették.

A fesztivál versenyprogramjába a csaknem 500 nevezett alkotás közül az előzsűri 30 ország 159 animációs filmjét válogatta be. Az idei szemle mottója az „Animáció határok nélkül” volt, amely a magyar és az európai újdonságok vetítése mellett arra is vállalkozott, hogy betekintést nyújtson az ázsiai animációs művészetbe.


A 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, a 8. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál, és a 3. Szabad Animációs Filmkészítők Találkozójának összes díja


A legjobb televíziós animációs játékfilmért járó 2000 eurós díjat A gruffaló gyermeke (The Gruffalo’s Child) című angol film kapta (r. Weiland Johannes és Heidschötter Uve). A zsűri kiemelt dicséretben részesítette Jankovics Marcell Az ember tragédiája című filmjét.

A legjobb egészestés filmért járó 2000 eurós díjat A festmény (Le tableau) című film rendezője, Jean-Francois Laguionie kapta. Kecskemét város 2500 eurós díját a Ráncok (Wrinkles) című film érdemelte ki, rendezője Ignacio Ferreras.

A SzAFT harmadik díját a marosvásárhelyi Láng Orsolya Philemon és Baucis című animációs filmje nyerte el, a közönség pedig a csíkszeredai Búzás Anna Final Cut című munkáját értékelte a legjobbnak. Mindkét film a tavalyi Filmtett-alkotótáborban készült.Kapcsolódó