Online film: kolozsvári filmtörténeti gyöngyszem az interneten


Online nézhető az European Film Gateway (EFG 1914) portálon az a három magyar filmtörténeti klasszikus, amely a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) gyűjteményének része – adta hírül ma a Filmhu.

Az európai uniós projekthez a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet 2012 februárjában csatlakozott. Így került sor három egykor óriási nemzetközi sikert aratott némafilm digitalizálására.

A legkorábbi film, Az utolsó éjszaka 1913-ban készült. Janovics Jenő filmjének értékes töredéke az ezredfordulón került haza a berlini filmarchívumból. A kolozsvári filmgyártás és a magyar filmtörténet egyik meghatározó alakjának egészen korai filmje Sas Endre drámája nyomán íródott.

1917-ben rendezte Békeffi László A Föld rabjai című némafilmet. A film főszereplője, a kor egyik primadonnája, Lábass Juci, aki az 1920-as évek elejétől nemcsak a hazai, hanem a külföldi filmgyártás egyik kedvelt színésznője is lett.

1924-ben Mikszáth Kálmán novellájából készült az Egy fiúnak a fele című film. A MaNDA munkatársai sokáig az adaptáció hangosfilm-változatát ismerték, amelyet Hamza D. Ákos rendezett. 2010-ben a belgrádi archívumban megtalálták a családi történet korábbi változatát. A film virazsírozott nitrokópiája még abban az évben Magyarországra került. A némafilm tökéletesen követi a Mikszáth-novella cselekményét, még az 1944-es változat egyetlen cselekményszálat vett át, és azt szőtte tovább.

A MaNDA részvételével indult az EFG 1914 elnevezésű európai uniós projekt, az európai digitalizált örökségből hiányzó első világháborús anyagok pótlását tűzte ki céljául. A MaNDA némafilmekkel, számos fotóval és digitalizált plakáttal vesz részt a programban, hogy a Filmarchívum rejtett kincsei bekerüljenek az európai filmes köztudatba, illetve kutathatóvá és online elérhetővé váljanak.

A filmek ITT nézhetők meg.

(Filmhu)Kapcsolódó