Ma vetítik az első filmalapos magyar filmet


Pontosan két évvel és két nappal a Magyar Nemzeti Filmalap megalapítása után vetítik le Karloy Varyban az első, már az új rendszerben finanszírozott magyar filmet, Szász János A nagy füzet című munkáját.

Javában zajlik a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál (KVIFF) Csehországban, épp ma vetítik a versenyfilmek között Szász János új filmjét, ami Agota Kristof (Kristóf Ágota) Le grand cahier című regényének adaptációja. Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója szerint azért indul a film épp Karlovy Varyban, mert ez a régió vezető filmfesztiválja.

Nem ez ez az egyetlen film, ami Filmalapos támogatásból készül, most már 27 egész estés alkotás (ebből 5 dokfilm) kapott valamilyen szintű támogatást, de ez az első, amit bemutatnak, ráadásul aggasztóan hosszú csend után. Havas szerint Császi Ádám gay tematikájú Viharsarokja is érdekes lesz, s egyesek az új, kutyás Mundruczó-filmet (Fehér isten) egyenesen Cannes-ba remélik meghívásra.

Szász filmje egy új kezdet lehet, nemcsak a rendezőnek, de az egész magyar filmgyártás számára. Az ötmilliárd forintból eddig a legtöbbet Pálfi Györd Toldija kapta. (fne)Kapcsolódó