Mosonyi Szabolcsé a Csodakút természetfilm-fesztivál fődíja


Ismét Mosonyi Szabolcs nyerte a Csodakút nemzetközi természetfilm-fesztivál fődíját, a rendező az idén a Csendes gyarmatosítók című alkotásával érdemelte ki az elismerést.

Mosonyi Szabolcs filmje a fajoknak az utóbbi évtizedekben felgyorsulni látszó vándorlását mutatja be. Egyre több állatfaj érkezik Ázsiából Európába, Európából Amerikába. Ahol az intenzív módon szaporodó, idegen fajok megjelennek, a honos élővilág hatalmas kihívással néz szembe. A 25 perces film áttekintést ad arról, mi a helyzet itt, a Kárpát-medencében és milyen szerepet játszik ebben a folyamatban az ember.

A fesztivál fődíját 2012-ben is Mosonyi Szabolcs nyerte el, akkor az Endemica Hungarica című természetfilmjét ítélte a legjobbnak a zsűri.

Az egyetlen magyar nyelvű nemzetközi természetfilm-fesztiválra – amelyet 2012-től rendeznek meg az észak-bácskai fürdővárosban, Magyarkanizsán – az idén 43 alkotótól 69 film érkezett, 61 az anyaországból, öt Erdélyből, három a Vajdaságból.

A versenyre profi vagy amatőr kárpát-medencei magyar vagy idegen nyelvű alkotók nevezhettek öt témakörben. Az előzsűrizést követően végül 51 alkotás került be a pénteken és szombaton vetített versenyprogramba.

(MTI)Kapcsolódó