2013-ban is százmillió forint támogatást kapnak a magyarországi művészmozik


Százmillió forint keretösszegű pályázattal segíti az idén is az artmozik versenyképességét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Egy-egy intézmény max. 12,5 millió forint támogatást nyerhet digitalizálásra.

Az Emmi a pályázattal az artmozik átállását támogatja a hagyományos filmtekercsről a digitális vetítésre és a térhatású 3D technológiára. Az erről szóló miniszteri rendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben, a százmilliós keretösszeget hétfőn közölte az Emmi.

A közleménye szerint a pályázatra azok az önkormányzati tulajdonban lévő, vagy önkormányzati támogatóval rendelkező mozik jelentkezhetnek, amelyek megfelelnek a rájuk vonatkozó jogszabályi feltételeknek, legfeljebb öttermesek, legalább 25%-os önrészt vállalnak, és nem rendelkeznek érvényes, úgynevezett virtuális kópiadíj-megállapodással.

A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a fejleszteni kívánt mozitermet két éven keresztül „art” moziteremként működtetik. E feltétel teljesítésére – különösen indokolt esetben – legfeljebb két negyedévre engedélyezhető halasztás – áll a közleményben.

Mint írják: a tavalyihoz hasonlóan idén is pályázhatnak azok az intézmények, amelyek már rendelkeznek digitális vetítőberendezéssel.

A dokumentációt szeptember 30-áig lehet benyújtani a Magyar Államkincstár területileg illetékes szervéhez. Az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatás felső határa pályázatonként 12,5 millió forint.

A döntést a miniszter legkésőbb november 7-éig közzéteszi a kormány honlapján. A részletes pályázati kiírás megtalálható a kormany.hu-n.

(MTI)Kapcsolódó