Két magyar film versenyez Szarajevóban


A Dési-Móray alkotópáros Valaki vacsorára és Groó Diana Regina című filmje indul a hétvégén kezdődő szarajevói filmfesztiválon.

Augusztus 16-–25. között 19. alkalommal rendezik meg a szarajevói filmfesztivált. A több mint 200 filmet felvonultató rangos seregszemle rövidfilm és dokumentumfilm versenyében is indul magyar alkotás – adta hírül ma délután a Magyar Filmunió.

Dési András György és Móray Gábor (A pofon, Jocó, A 639. baba, és Az utolsó kép) legújabb rendezése, a Valaki vacsorára a fesztivál rövidfilmes mezőnyében indul a Szarajevó Szíve-díjért. A Nyitrai Illés és Znamenák István főszereplésével készült 18 perces filmnek Szarajevóban lesz a nemzetközi premierje. A Makabor stúdió produkciójában készült rövidfilm története szerint „egy férfi lakásába vendég érkezik. Valamire készülnek ők ketten, olyasmire, amire mindketten régóta várnak. A céljaik közösek, az okaik különbözők. Félnek egymástól. Örülnek a találkozásnak. Egy kis lakótelepi lakásban macska-egér játék kezdődik…” A Valaki vacsorára című filmet Csukás Sándor fényképezte, producere Oláh Kata.

Groó Diana Regina című dokumentumfilmje, mely nemrég elnyerte a jeruzsálemi nemzetközi filmfesztivál kategóriadíját, szintén a versenyprogramba kapott meghívást, így a legjobb dokumentumfilmet illető Szarajevó Szíve-díjért indul. A világ első rabbinőjét, Regina Jonast bemutató 66 perces alkotás Elisa Klapheck Regina Jonas: Die weltweit erste Rabbinerin című könyve alapján készült brit és német partnerekkel a Katapult Film gyártásában.

A fesztivál Operation Kino című válogatásában műsorra tűzi Nagypál Orsolya tavaly Szarajevóban már díjazott Körforgalom című bosnyák-magyar koprodukcióban készült rövidfilmjét, valamint a Tóth Orsi és Rába Roland főszereplésével készült Csendesek című holland-magyar koprodukciót, mely Ricky Rijneke első játékfilmje.Kapcsolódó