4. Kolozsvári Magyar Napok: minden eddiginél gazdagabb filmes program


Az eddigi három „magyarnapos” filmterméshez képest az idén sokkal több film lesz, immár három helyszínen – derült ki a Kolozsvári Magyar Filmnapok szervezői által tartott sajtótájékoztatón. Könczei Csilla és Schneider Tibor a Tranzit-házban sorra kerülő Kolozsvári Filmszemle programját ismertette; Lakatos Róbert, az Erdélyi Magyar Filmszövetség  képviselője és Szenkovics Dező, a Sapientia – EMTE szóvivője pedig az új, Filmhíd szekció filmjeiről beszélt.

A Tranzit-házban próbáltak a Kolozsvárhoz valamilyen szinten kapcsolódó filmekből válogatni, így mutatkoznak be itt immár negyedszerre a város filmes műhelyei (a Video-Pontes Stúdió, a Kolozsvári Televízió, a Filmtett Alkotótábor, a Minimum Party, a kukker.ro és a Transindex TV), de folytatódik a kolozsvári színészek filmes munkáit bemutató sorozat is, ahol az idén a Váta Loránddal készült Tréfát, a Bogdán Zsolttal készült Aglaját és egy Lohinszky Loránd-retrospektívet nézhetnek meg az érdeklődők. A legtöbb vetítés után lesz beszélgetés az alkotókkal – tájékoztatott Jakab-Benke Nándor, az idei tranzitos program házigazdája. A program érdekessége egy 1972-es televíziós felvétel, ami Bálint Tibor Zokogó majom című regényéből adaptálódott, és az akkori kolozsvári színészek játszanak benne: a Sánta angyalok utcáját kedd este lehet megnézni. A Tranzit-házas sorozat egyébként hétfő délután hatkor nyitja meg kapuit egy bográcsozással, és párhuzamosan plakátkiállítás, valamint könyvvásár is a program része lesz.

A Filmhíd szekció érdekessége, hogy két helyszínen, az egymással szemben lévő Művész moziban és a TIFF-házban zajlanak majd a vetítések, erre is utal a címben levő híd – fogalmazott Lakatos. Gondoltak a gyerekekre is: minden délelőtt lesznek animációs vetítések, ráadásul bábok kíséretében, hogy „szociális élményt” jelentsen a mozizás a gyerekeknek. A szekció a frisebb magyar filmek közül válogat: megtekinthető Prikler Mátyás Köszönöm, jól! című filmje, két Jankovics Marcell-animáció, de a könnyedebb műfajok kedvelőit sem felejtették el, többek közt lesz az Üvegtigris 3 és a Poligamy is. Az idén (vagy más számítások szerint jövőre) száz évet töltő kolozsvári (magyar) filmgyártásra is megemlékeznek egy Janovics-filmmel (Utolsó éjszaka), és a róla szóló portréfilmmel (Zágoni Bálint: Janovics Jenő, a magyar Pathé).

Lesz ezenkívül a TIFFSzeredához hasonlóan Filmkocka-sátor, ahol az EMFSz emberek történeteit gyűjti (mindenki betérhet elmesélni valamit), de az idén nemcsak megtörtént, hanem megálmodott sztorikat is keresnek: egy másik stáb kizárólag álmokat fog gyűjteni.

A Filmtett is jelen lesz a Filmnapokon: az említett Janovics-portréfilmen kívül lesz a tavalyi és az idei tábor (workshop) filmjeiből néhány, csütörtökön 6 órától a Tranzit-házban. A teljes idei filmprogram ide kattintva érhető el.Kapcsolódó