Magyar-román film nyert Szarajevóban


A Vakáció a tengerparton című kisfilm nyerte a szarajevói filmfesztivál kiemelt programja, a Sarajevo City of Film nagydíját, az Atlantic Grupa Awardot és a vele járó 2000 eurót.

A kisfilm egy nyaralára készülő háromtagú család utazás előtti utolsó estéjén játszódik, amikor a kislánynak és édesanyjának is végérvényesen megváltozik az élete. A 13 éves kislány, Amalia az utazás előtti este menstruál először, és a problémájára egyedül kell megoldást keresnie, mert kiderül, hogy ez a legkönnyebben megoldható probléma aznap a családban.

A Vakáció a tengerpartont a román-magyar rendező, Grosan Cristina jegyzi, Nyoszoli Ákos fényképezte, Meller Anna vágta, a produceri munkákat Nedeczky Dóra látta el. A szülők szerepében Andreea Vasile és Stefan Statnic látható, a kislányt Mara Purza alakítja.

A Sarajevo City of Film a filmfesztivál tehetséggondozó programja. Az év folyamán pályázatot hirdetnek a szervezők, majd a nyertesek leforgathatják a kisfilmjüket Szarajevóban. A nemzetközi verseny három nyertes filmterve ugyanannyi támogatást és időt kap a gyártásra. A premiereket a szarajevói filmfesztiválon tartják, ahol szakmai zsűri díjazza a legjobbat.

2012-ben Nagypál Orsolya Körforgalom című filmje nyert ugyanitt. Hagyományosan a nyertes kisfilmjét levetítik a fesztivál legnagyobb, 3000 ember befogadására alkalmas szabadtéri mozijában.

(filmhu)Kapcsolódó