Először nyert dokumentumfilm Velencében Először nyert dokumentumfilm Velencében

Először nyert dokumentumfilm Velencében

Az olasz Gianfranco Rosi Sacro GRA című dokumentumfilmje nyerte el a 70. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. Az Arany Oroszlánnal kitüntetett alkotás a Róma külvárosában, a kerülőút környékén tengődő emberek hétköznapjait mutatja be.

A fesztivál idei kiadása azért is jelentett premiert, mert először került versenybe két dokumentumfilm – a másik az amerikai Errol Morris rendezése, címe The Unknown Known, szervezőelvét tekintve egy Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel készült interjú.

Az elmúlt 15 évben nem nyert fődíjat olasz film Velencében – 1998-ban Gianni Amelio The Way We Laughed-ját tüntette ki a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánnal a fesztivál zsűrije –, azelőtt a mostani zsűrielnök, Bernardo Bertoluccit érte a megtisztelés. Tavaly Kim Ki-duk Piétája kapta meg a fődíjat.

A zsűri nagydíját Tsai Ming-liang kísérleti filmje, a Stray Dogs nyerte el, a zsűri különdíját pedig  a The Police Officer’s Wife kapta, amelyet a német Philip Groening rendezett.

A legjobb forgatókönyvért járó kitüntetésen Steven Frears Philomena című filmjének két forgatókönyvírója, Steve Coogan és Jeff Pope osztozik.

A legjobb színésznő idén egy olasz hölgy, Elena Cotta lett az A Street in Palermo című olasz filmben nyújtott alakításáért, a legjobb fiatal színésznek járó Marcello Mastoianni-díjat Tye Sheridan vehette át (az amerikai David Gordon Green által jegyzett Joe-ban játszott szerepéért).

Nem kapott díjat Velencében az Under the Skin, Jonathan Glazer rendezése, amelyben Scarlett Johansson alakít szexi földönkívülit, a Parkland című opus, amely John Fitzgerald Kennedy meggyilkolásáról szól, sem James Franco Child of God című regényadaptációja.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat