46 film szállt versenybe az EFA-díjakért 46 film szállt versenybe az EFA-díjakért

46 film szállt versenybe az EFA-díjakért

Az Európai Filmakadémia tegnap közzétette Berlinben a 2013-as filmdíjaira esélyes alkotások listáját. A mezőnyben 32 ország összesen 46 filmje szerepel, köztük Pedro Almodóvar, Giuseppe Tornatore, Agnieszka Holland, Baltasar Kormákur és François Ozon legfrissebb munkái.

A válogatást egy hattagú bizottság – a francia fesztiválszakértő Pierre-Henri Deleau, a göteborgi fesztivál programigazgatója, Jonas Holmberg, a szófiai fesztováigazgató Stefan Kitanov, a Berlinalét képviselő Paz Lázaro, a brit filmkritikus Derek Malcolm és Elma Tataragic a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál képviseletében – végezte.

A befutók között szerepel többek közt Joe Wright Anna Kareninája, Peter Strickland Berberian Sound Studiója, Giuseppe Tornatore The Best Offer című filmdrámája, a lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland közel négyórás csehszlovák témájú filmje, a túszdrámáról szóló dán Kapringen, Almodóvar Los Amantes Pasajerosa, Ozon Dans la maisonja, Kormákur The Deepje, Refn új filmje, az Only God Forgives és Ulrich Seidl Paradicsom-trilógiájának utolsó része, Danis Tanović legfrissebb munkája, az An Episode in the Life of an Iron Picker. A legjobb európai film díjáért versenyez a magyar származású felvidéki rendezőnő, Mira Forray Kutyám, Killer című filmje, valamint Călin Peter Netzer Arany Medve díjas A gyerek fekvése című filmje is.


A filmek teljes listája


A következő hetekben az akadémia 2900 tagja fog szavazni arról, hogy mely filmek, illetve alkotók kapják meg idén a legjobb európai filmnek, rendezőnek, színésznek és színésznőnek, valamint forgatókönyvírónak járó díjat. Az operatőri, vágói, jelmez- és látványtervezői, filmhangért és filmzenéért járó díjak sorsáról egy héttagú zsűri fog dönteni. Döntésüket a december 7-én Berlinben 26. alkalommal megszervezendő gálaünnepségen fogják kihirdetni.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat