Nyolcmilliméteres filmvetítési világrekord Szegeden


A világon egyedülálló rekordot állítottak fel Szegeden szerda este a 7. Super 8mm Fesztivál nulladik napján, ahol 25 vetítőgép egyszerre vitt a vásznakra Super8-as filmre vett történeteket.

A Régi Zsinagógában egy speciális állványzatra tették a gépeket és az általuk vetített képek körülölelték a nézőket. Mint Rózsa Péter, a vasárnapig tartó filmfesztivál főszervezője elmondta, több éves munka eredménye volt a szerda esti bemutató.

Az ötletet ugyanis három évvel ezelőtt a MediaWave-en próbálták megvalósítani. Akkor egy szabadtéri helyszínen építették fel az állványzatot, és rakták fel a gépeket, viszont az eső közbeszólt, így egy sátorba menekítették a felszerelést. Ugyancsak az eső hiúsította meg tavaly a produkciót, ezért idén már fedett helyszínt választottak, ahol végre sikerült a kísérlet, amit a nézők is elismerő tapssal jutalmaztak.

A 7. Super 8mm Fesztivál hivatalosan csütörtök este veszi kezdetét. Az úgynevezett vörös szőnyeg show keretében az Oscar-díj átadások külsőségeire emlékeztető módon vonulnak be az alkotók és a vendégek a szegedi Belvárosi Moziba. Ezt követően kezdődik meg a versenyfilmek vetítése.

Forrás: MTIKapcsolódó