Judy Dench és a dogmások európai életműdíjat kapnak


Az Európai Filmakadémia (EFA) kiemelkedő és nagy hatású munkásságukat elismerő díjat adományoz Judy Dench brit színésznőnek és a Dogma-mozgalom dán alapítóinak. Az elismerést az Európai Filmdíjak 21. díjátadó ceremóniáján nyújtják át december 8-án Koppenhágában.

Az Oscar-díjas Judy Dench, a Bond-filmek M-je, aki pályafutása során többször is elnyerte a Brit Filmakadémia, a BAFTA díját (Botrány a birodalomban, Iris – Egy csodálatos női elme), életműdíjat kap az európai filmszervezettől.

Az 1995-ben a filmművészet szabályait forradalmi módon átíró dogmások – Soren Kragh-Jacobsen, Kristan Levring, Lars von Trier és Thomas Vinterberg – pedig az európai teljesítmény a világ filmművészetében elnevezésű díjat vehetik majd át.

Az Ingmar Bergman és Wim Wenders által alapított Európai Filmakadémia 1800 tagot számlál. A Wenders vezette 11 tagú igazgatótanácsban tavaly óta Szabó István filmrendezőn kívül még egy magyar tag, Kántor László producer is helyet kapott.

Az európai Oscarként is emlegetett EFA-díjra nevezettek listájáról a tagság szavazata dönt. A díjesélyes filmek címét és alkotóik nevét a sevillai európai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november 8-án.

Forrás: MTI



Kapcsolódó