Német elsőfilm és szingapúri dráma nyert a CineFesten


17 nagyjátékfilm versenyben, mind magyarországi ősbemutató, 8 további nagyjátékfilm versenyen kívül, 5 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, Sundance Channel-válogatás, Kechiche-retrospektív, 2 workshop, American Film Showcase, mesterkurzusok, DunaDock-program, konferenciák, nemzetközi filmvásár, számos szakmai találkozó, csupa teltházas vetítés – ez a ma este véget ért 10. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál gyorsmérlege.

A fesztivál fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat Katrin Gebbe filmje, a Tore tánca (Tore tanzt) nyerte – a díjat a díszlettervező, Anna Wübber vette át, a rendező videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A film elnyerte a FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség díját is.

A zsűri nagydíját, a Miskolc közelében született producerről, a Paramount Picturest alapító Adolph Zukorról elnevezett elismerést  a cannes-i Arany Kamera-díjas Ilo Ilo kapta, melyet a rendező, Anthony Chen személyesen vett át. Harmadszor állt föl nemzetközi ökumenikus zsűri a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon: ők is az Ilo Ilót díjazták, éppúgy, mint a nemzetközi FIPRESCI-zsűri – Chen filmje három díjat nyert, a rendezőt vastapssal köszöntötte a közönség.

Az izraeli Isten hozott és részvétünk (Welcome and Our Condolences) lett a legjobb kisjátékfilm (a rendező, Leon Prudovsky videoüzenetben köszönte meg az elismerést), a díjat a Daazo.com szponzorálta, a lengyel Boldogok leszünk… majd egyszer pedig a legjobb dokumentumfilm – a díjat a Miskolc Autó Kft. ajánlotta föl. Az animációs blokk fődíját (melyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek) a magyar Nyuszi és Őz, Vácz Péter alkotása nyerte. 

A fesztivál a 75 éves Szabó Istvánt három filmje: a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen bemutatásával köszöntötte – az Oscar-díjas rendező a Hanussen vetítése előtt életműdíjat vett át, majd közönségtalálkozóra került sor.

A CineClassics filmtörténeti programsorozat Pressburger Imre (Emeric Pressburger) és Michael Powell 1945-ös remekművét, a Diadalmas szerelmet játszotta, továbbá Trauner Sándorra, a 20 éve elhunyt Oscar-díjas díszlettervezőre emlékezett konferenciával, installációval (melyet a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjai alkottak) és A legénylakás című ötszörös Oscar-díjas Billy Wilder-film vetítésével – Jack Lemmon és Shirley MacLaine 2013-ben is megérintette a közönséget. 

Második alkalommal rendezték megy a Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, amely a várakozásoknak megfelelően idén is komoly sikert aratott, emellett mozis konferencia, MEDIA-bemutató, DunaDock dokumentumfilmes mesterkurzus-sorozat és fórum várta a közönséget és a filmszakmát, meg a zárófilm, Alexander Payne Nebraskája a rendező videoüzenetével – két hónappal az amerikai premier előtt. És persze sok koncert és buli – a szokott Jamesonos-CineFestes módon.Kapcsolódó