A világ legnagyobb filmstúdiójának építésébe kezd Kína leggazdagabb embere


A világ legnagyobb filmstúdiójának építésébe kezd a kelet-kínai, tengerparti Csingtao városban Kína leggazdagabb embere, a Dalian Wanda Group tulajdonosa – jelentette a kínai sajtó vasárnap.

A Dalian Wanda Group főleg kereskedelmi ingatlanvállalkozásokban, a turizmusban, a szálloda- és a szórakoztatóiparban tevékenykedik.

Vang cége 30 milliárd jüant, vagyis megközelítően 5 milliárd dollárt készül befektetni a Qingdao Oriental Movie Metropolis elnevezésű filmgyártó vállalkozásba. A tervek szerint összesen húsz filmstúdió épül, amelyek közül az egyik a világ legnagyobbja lesz 10 000 m2 területével, és egy állandó helyszíne víz alatt lesz.

Az összesen 540 hektáros parkban helyet kap egy mozi, de lesz benne panoptikum is, egy kiállítási központ, jachtklub, továbbá szállodák és más szórakoztató, kulturális és turisztikai létesítmények is épülnek ott.

Mindez Vang szerint 2017-re el is készülhet, és utána legalább száz filmgyártó csoportnak adnak majd helyet évente, köztük körülbelül harminc külföldinek is.

A Forbes magazin szerint a 14 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Vang cége tavaly 2,6 milliárd dollárért megvette az amerikai AMC Entertainment mozihálózatot. Az magazin szerint a filmszínházak jegyeladásaiban Kína 2018-ra megelőzheti az Egyesült Államokat, és 2023-ra a kínai hazai filmbevételek elérhetik az amerikainak a dupláját.

A központ létrehozása Vang kulturális fejlesztési stratégiájának része. A cél: kínai kulturális „védjegyet” teremteni – jegyezte meg Vang, aki szerint Kína 1,3 milliárdos lakossága a világ filmipara számára hatalmas lehetőség. Aki előbb lép, és kapcsolódik az üzletbe, többet is kereshet – mondta a kínai vállalkozó.

(MTI)


Címkék

Kapcsolódó