Ma kezdődik a Szemrevaló Budapesten


Szeptember 26-án, 19 órakor a Művész moziban veszi kezdetét a Szemrevaló Filmfesztivál, amely idén – immár másodjára – az Osztrák Kulturális Fórum, a Svájci Nagykövetség és a Goethe Intézet közös szervezésében valósul meg. Október 3-áig a Művész mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum vetít majd Svájc, Ausztria és Németország aktuális filmtermésének legjavából – eredeti nyelven, magyar hangalámondással és kevés kivételtől eltekintve angol felirattal.

A műsor idén is tartalmaz játék- és dokumentumfilmeket, fesztivál- és közönségfilmeket egyaránt; emellett idén nagyobb hangsúlyt kapnak a válogatásban a gyermek- és ifjúsági filmek is. A program jelentős része erős bemutatkozó alkotásokból, első és második filmekből áll, a fesztivál nyitófilmje is rendezői bemutatkozás: az Oh Boy 2013-ban az összes jelentős kategóriában elnyerte a Német Filmdíjat.

A szervezők törekedtek rá, hogy minél több, a hazai forgalmazásból amúgy kimaradó alkotás bekerüljön a műsorba, így a nyolc naposra bővült fesztiváli hét bőven tartogat ritkaságokat. Itt lesz a Rotterdamban kitüntetett Soldate Jeannette, a San Sebastianban felfedezett Odakint nyár van, a Locarnóban debütált Nefelejcs!, de a Berlinale legszebb szerelmes filmjeként emlegetett Szabadesés és az idei év legjobb osztrák filmje, a Napok ragyogása is – ígérik közleményükben a szervezők.

A német nyelvű irodalom szerelmeseire is gondoltak a válogatók: látható lesz a Daniel Kehlmann regényét vászonra álmodó A világ fölmérése, a svájci Martin Suter írásából született Bőgőmasina és a Wladimir Kaminer bestsellere alapján készült Orosz diszkó – utóbbit a rendező, Oliver Ziegenbalg jelenlétében ismerheti meg a magyar közönség (Művész mozi, 09.28. 19:00). Elkíséri filmjét Budapestre a lipcsei születésű Sandra Kaudelka is, aki dokumentumfilmjében (Magányos harcosok) négy NDK-s élsportoló és sportikon életútján keresztül mesél nekünk politikai rendszerekről – rendszerváltás előtt és után (Örökmozgó, 10.01., 19:00).

Izgalmas beszélgetés követi Margarethe von Trotta új filmjének hazai premierjét is: a Hannah Arendt vetítését követően a német-amerikai filozófusnő személyéről és szellemi örökségéről beszélgetnek a meghívott szakértők.

Az idei fesztivál sztárvendége az osztrák film fenegyereke, Ulrich Seidl, akinek neve a Kánikula 2001-es bemutatója óta Magyarországon is fogalommá vált; Michael Haneke mellett Seidl művészete képviseli és határozza meg leginkább a feel bad movie-jairól elhíresült új osztrák filmet. A budapesti közönség október 2-án és 3-án tekintheti meg a teljes Paradicsom-trilógiát. A rendező a befejező rész, A remény paradicsoma premierjén lesz jelen, amely egyben a fesztivál záró előadása (Művész, 10.3., 19:00).

A 2013-as Szemrevaló az iskolás korosztályt is kiemelten kezeli: a svájci Alpokban játszódó misztikus mesefilm, a Clara és a medvék titka mellett egy osztrák családi mozi – Ló az erkélyen – és három egyórás Grimm-mese várja az érdeklődőket. A Csipkerózsikára, a Holle anyóra és a Csizmás kandúrra németül tanuló osztályok és csoportok jelentkezését várják szeptember 17-ig e-mailben (projektbkd@budapest. goethe.org) vagy telefonon (+ 36 1 3744086) – ezeken az iskolai vetítéseken a részvétel ingyenes.

A fesztivál előadásaira a jegyelővétel szeptember 12-én indul, a jegyár a fesztivál mindkét mozijában egységes 800 forint.

A program részleteiről további információk: www.goethe.de/szemrevalo és a https://www. facebook.com/SzemrevaloKapcsolódó