100 éves az erdélyi film – ünnepi vetítések a 13. Filmtettfeszten


Október 4-én, péntek este 6 órakor Kolozsváron élő zongoramuzsikával kísért némafilmmel idézzük fel az erdélyi némafilmgyártás hőskorát: éppen 100 évvel ezelőtt, 1913-ban mutatták be Janovics Jenő Sárga csikó című filmjét. Mivel a színidirektor első mozgóképes munkájából csupán töredékek maradtak fenn, egy másik filmjét, a Világrémet vetítjük a Művész moziban. A vetítésre sor kerül szombaton Székelyudvarhelyen és vasárnap Sepsiszentgyörgyön is.

A Világrém akkor készült, amikor még – Blaha Lujza szavaival élve – „rőffel mérték a színjátszást”: 1995 méter filmszalagra vették fel 1920 november-decemberében Kolozsvár utcáin és a Színkör-mozgóban, valamint a bőrgyógyászati klinikán. A forgatókönyvet Gyalui Jenő és az orvosprofesszor Constantin Levaditi írta, a történet ugyanis a vérbaj elleni küzdelmet jeleníti meg drámai struktúrába zárva. A román állami támogatással, a szifilisz terjedésének megelőzéséért készült  film különlegessége egyrészt propaganda-játékfilmes jellegéből adódik, másrészt egyedülállóak benne az illusztrációs céllal felhasznált mikroszkópi felvételek, harmadsorban pedig a Világrém a színészek valósághű, már-már naturalista játékával tűnik ki a magyar némafilmek közül.

„A film szigorúan hűséges, tudományosan pontos és tragikusan reális képét adja egy teljes, tökéletes filmtragédia keretén belül a világrémnek… a vérbajnak, annak minden vonatkozásában” – írja róla egy korabeli kritika.

A kerek évforduló kettős: 100 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az ünnepi vetítésnek otthont adó Művész mozi is, amit ebből az alkalomból megpróbálunk korhűvé varázsolni.

A Világrém idei filmtettfesztes bemutatója szervesen illeszkedik a Filmtettfeszt erdélyi filmtörténetet ismertető-népszerűsítő vetítéssorozatába: 2007-ben a Filmtett Egyesület megszervezte A kolozsvári némafilm napját három vetítéssel és egy hasonló témájú kiállítással, két évvel ezelőtt pedig Kertész Mihály A tolonc című, szintén Kolozsváron forgatott, 1914-es némafilmjét vetítettük.

Az eseményt a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusával közösen szervezi a Filmtett Egyesület. A filmet zongorán kíséri Szép András. A vetítés után vendégünk lesz Bokor Zsuzsa társadalomtörténész, kutató és Kötő József színháztörténész, dramaturg, akikkel a Világrém létrejöttének és bemutatásának társadalom- és művészettörténeti hátteréről beszélgetünk.

A 45 perces némafilmet a székelyudvarhelyi program keretében is levetítjük a Városi Könyvtárban szombaton, október 5-én 19 órai kezdettel. Másnap, vasárnap 18:30-tól Sepsiszentgyörgyön kerül rá sor a Kónya Ádám Művelődési Házban. A filmet mindkét helyszínen Szép András zongoramuzsikája kíséri.


Világrém (1920, 45’)

A film főszereplője egy híres operaénekesnő férje. A férfi félrelép egy másik színésznővel, és elkapja tőle a szifiliszt. Ahelyett, hogy kezeltetné magát, igyekszik titokban tartani betegségét, amivel veszélybe sodorja felesége és gyermekei életét is.

Főszerepekben: Poór Lili, Bartóti Erzsi, Izsáky Margit, Fekete Mihály, Lengyel Vilmos, Nagy Gyula.

Részletes filmadatlapKapcsolódó