Hideg napok. Kovács András három filmje a 13. Filmtettfeszten


A Filmtettfeszt 13. kiadása különleges vendéget üdvözölhet: a Kolozs megyei származású Kossuth-díjas és kétszeres Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, Kovács András tehetsége és közel fél évszázadot átfogó alkotói pályája előtt tiszteleg. Ebből az alkalomból három Kovács András-filmet tűztünk műsorra, a nézők minden vetítés után közönségtalálkozón beszélgethetnek a rendezővel.

Kovács András 1925. június 20-án született a Kolozs megyei Kidében. A kolozsvári Bolyai Egyetemen és a budapesti Pázmány Péter Egyetem bölcsészkarán tanult pszichológiát, szociológiát és esztétikát. 1946-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára, ahol 1950-ben diplomázott. Ekkor került a MAFILM-hez, ahol 1951-ig dramaturgként, majd 1951 és 1957 között a filmvállalat dramaturgiai osztályának vezetőjeként dolgozott. 1952-től 1954-ig a főiskolán filmrendezést tanított. 1957-ben lemondott a vezetésről, dramaturg és rendezőasszisztens volt többek között Keleti Márton filmjeinél.

Rendezői pályafutása 1960-ban kezdődött a Zápor című filmjével. Ezt követte 1960-ban egy irodalmi adaptáció: a Pesti háztetők Cseres Tibor és Galambos Lajos írásai alapján készült. Igazán ismertté az 1964-ben bemutatott, nagy társadalmi visszhangot kiváltó Nehéz emberek című filmdráma tette, amelyben a társadalmilag hasznos, mégis elfekvő újítások sajnálatos sorsát, az érdekes egyéniségű feltalálókat mutatta be. Műve a magyar filmkritikusok díja mellett 1965-ben az első magyar játékfilmszemlén is elismerést kapott.

Egész pályafutása során a reális nemzeti önismeret fontossága foglalkoztatta: így született legjelentősebb műve, a Hideg napok (1966), Cseres Tibor regénye alapján. A film az 1944-es bácskai vérengzésben részt vett „parancsra tettem” kisemberek egyéniségét, felelősségét vizsgálta, s az addigi tabutéma feldolgozása úgy hatott, mint az állóvízbe dobott kő. A film Karlovy Varyban fődíjat kapott és hozzájárult – legalábbis magyar oldalon – az önvizsgálathoz, a „kibeszéléshez”.

Nagy vitákat váltott ki az 1968-ban bemutatott Falak, amely az erkölcsi alapokon nyugvó magatartásminták közti feszültségekkel foglalkozott. Az 1978-ban készült A ménesgazda a rákosista diktatúrát idézte fel egy ismeretlen környezetbe került ember sorsa kapcsán. Az 1985-ben bemutatott A vörös grófnő középpontjában Andrássy Katinka, Károlyi Mihály felesége állt. Károlyival a rendező két dokumentumfilmben is foglalkozott.

A 90-es években számos dokumentumfilmet készített a televízió számára. Kovács András legutóbb a reformkori írónőről, Wesselényi Polixénáról és angol férjéről, az Erdélybe települt John Pagetről írt forgatókönyvet, amiből dokumentumfilm készült 2007-ben.

Műveit a Magyar Filmszemle több kiadásán is kitüntették, a fődíjat három alkalommal nyerte el. Szervezőként, filmpolitikusként és rendezőként, valamint elméleti szakíróként is több figyelemre méltó tanulmányt publikált.

Kovács András 1981 és 1986 között a Filmművészeti Szövetség elnöke volt, 1988-ban a Károlyi Mihály Társaság alelnökévé választották. 1996 és 1998 között az MTV Közalapítvány kuratóriumának volt az elnöke.

Díjai:

  • Balázs Béla-díj (1962, 1965)
  • Érdemes művész (1967)
  • SZOT-díj (1968)
  • Kossuth-díj (1970)
  • Kiváló művész (1980)
  • A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (1995)
  • Hazám-díj (2002)
  • A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2005)
  • Radnóti Miklós antirasszista díj (2006)

A 13. Filmtettfeszten vetített filmjei:

Hideg napok (1966, 96’)

1942-ben a magyar hadsereg főtisztjei razziát rendeltek el a Bácskában, melynek eredményeként 2500 szerbet és 800 zsidót öltek meg. A Duna jegén robbantott lékben, ahová az áldozatokat lőtték, 3300 ember tűnt el „nyomtalanul”. A vérengzés négy résztvevője közös cellában várva ítéletét, az öt év előtti rettenetes „hideg napokat” idézi fel emlékezetéből…

Főbb szerepekben: Latinovits Zoltán, Bara Margit, Darvas Iván, Szirtes Ádám, Szilágyi Tibor.

Részletes filmadatlap

Falak (1967, 87’)

Ambrus főmérnököt felfüggesztik állásából, mert egy exportra szánt cikk konstrukciós hibáira nyíltan felhívta a vásárló fél figyelmét. Közvetlen főnöke, Benkő párizsi kiküldetése alatt értesül Ambrus ügyéről. Egy pincebárban találkozik egykori barátjával és annak francia feleségével. Beszélgetésük után Benkő sok mindent más színben lát. Hazatérve elhatározza, hogy kiáll Ambrus mellett a főigazgatóval szemben.

Főbb szerepekben: Gábor Miklós, Latinovits Zoltán, Bánki Zsuzsa, Drahota Andrea, Mensáros László.

Részletes filmadatlap

Szeretők (1983, 84’)

Vera elvált, fiatal nő, Tamás családos ember. Hosszú ideje találkoznak titokban, egy ismerősük víkendházában. Vera azt szeretné, ha a férfi nyíltan vállalná a kapcsolatukat, de Tamás nem akar válni.

Főbb szerepekben: Cserhalmi György, Kiss Mari, Tábori Nóra, Bálint András, Borbáth Ottília.

Részletes filmadatlapKapcsolódó