Szarajevói városfilmek a Daazo.com-on


A Daazo.com bemutatja: Szarajevo – a film városa. A Szarajevói Filmfesztivál Sarajevo – City of Film elnevezésű projektjének keretében készült kisfilmek mostantól megtekinthetők a Daazo felületén.

A Szarajevó Filmfesztivál minden évben megrendezi a Sarajevo – City of Film nevű projektet, amelynek célja, hogy filmkészítési lehetőséget biztosítson a régió fiatal tehetségeinek. A kiválasztott filmtervek gyártását azonos összeggel támogatják. A filmkészítőknek nincs könnyű dolguk: idegen városban, idegen csapattal kell leforgatniuk filmjüket – mindössze három forgatási nap alatt. Az elkészült filmeket a fesztivál rendkívül népszerű kertmozijában mutatják be, többezer néző előtt, a szakmai zsűri által legjobbnak értékelt alkotás pedig 2000 eurós pénzdíjban részesül.

A Sarajevo – City of Film projekt a korábbi években olyan magyar alkotókat látott vendégül, mint Ujj-Mészáros Károly (Alena utazása), Nagypál Orsi (Körforgalom) vagy Lakos Nóra (Edina). Nagypál Orsi Körforgalom című munkáját még maga Angelina Jolie, a 2012-es fesztivál díszvendége is méltatta. Idén pedig a magyar-román rendező, Grosan Cristina filmjét, a Tengerparti vakációt ítélte legjobbnak a szakmai zsűri, melynek operatőre, producere és vágója is magyar.

A Daazo.com évek óta minden nyáron szakmai programokkal van jelen a Szarajevói Filmfesztiválon. A rövidfilmes portál minden érdeklődő számára elérhetővé teszi a 2012-ben és azelőtt készült Sarajevo – City of Film alkotásokat. A 19 kisfilmből álló gyűjtemény a Daazo.com felületén, a Sarajevo – City of Film csatornában található. Láthatunk köztük megrendítő titkokkal teli családi drámát (Alena utazása), groteszk Pygmalion-parafrázist (Edina), lírai történetet egy rég elmúlt leszbikus szerelemről (Pink River), valamint bizarrul keserédes kiskamasz filmet az állandó édesség utáni vágyról (Something Sweet).Kapcsolódó