Perli a legénység a Phillips kapitány című kalózfilm hősét


Beperelte az igaz történet nyomán forgatott Phillips kapitány című kalózdráma hősét, Richard Phillipset a legénysége.

Az új hollywoodi filmben Tom Hanks látható Phillips szerepében, aki 2009-ben egy kereskedelmi hajó kapitányaként túszul ajánlotta magát, amikor vízi járművét lerohanták a szomáliai kalózok. A túszdráma végén a kapitány kiszabadult a fogságból, a támadók pedig tűzharcban lelték halálukat. A történtekről Phillips kapitány visszaemlékezései nyomán született film Peter Greengrass rendezésében, amely már több nemzetközi filmfesztiválon sikert aratott – szerdán éppen a Londoni Filmfesztivál nyitófilmjeként vetítették –, és esélyesként tartják számon a díjszezonban.

A bátor kapitányt annak idején maga Barack Obama elnök is köszöntötte és példaképül állította az amerikaiak elé – emlékeztetett a The Daily Telegraph.

A Maersk Alabama kereskedelmi hajó legénységének csaknem 20 tagja azonban másként látja a dolgokat: 50 millió dolláros pert akasztottak a kapitány nyakába azt állítva, hogy Phillips nemhogy megmentette őket, hanem éppenséggel kockára tette az életüket, amikor az amerikai és brit tengerészet figyelmeztetéseire fittyet hányva a kalózok által ellenőrzött vizeken hajózott.

A bírósági dokumentumok szerint a legénység azt állítja: szándékosan küldték őket a veszélyes vizekre, hogy a vállalat számára kisebb költséggel járjon az útjuk.

Brian Beckcom, a legénység egyik ügyvédje a filmre utalva kijelentette: „A Forrest Gump szintén nagyszerű film Tom Hanksszel a főszerepben, de akárcsak a Phillips kapitány, az is nagyrészt fikció volt.”

A produkció mögött álló Sony Pictures szóvivője a pert nem kommentálva közölte, hogy a stúdió nagyon büszke arra a kutatásra, amelyet Greengrass végzett a film elkészítéséhez. Charles Sipkins hozzátette: lehet, hogy vannak eltérő vélemények, de a stáb rengeteg információt gyűjtött a filmhez, és ezek között szerepel a legénység Phillips kapitányt támogató tagjainak állásfoglalása is. (MTI)Kapcsolódó