A mesefilmekből is kigyomlálnák a káros tartalmakat Kínában


A gyerekkönyvek után a kicsiknek szóló mesefilmek minőségének emelésére és káros tartalmaktól való megtisztítására indított kampányt a héten a kínai médiahatóság.

Az állami rádió-, film- és televíziófelügyelet (SARFT) közleménye szerint a hatóság célja a televízióban sugárzott mesefilmek tartalmi normáinak szigorítása, a programok általános minőségének javítása és az erőszakos, vulgár elemektől való megtisztítása.

A Hszinhua hírügynökség szerint az új szabályok értelmében a rajzfilmek készítőinek a társadalmi erkölcsöket és családi értékeket kellene hangsúlyozniuk, s tartózkodniuk kell az ártó gondolatok és káros szokások, a hiedelmek és áltudományok reklámozásától.

A gyerekprogramoknak az erőszakos elemeket is kerülniük kellene, főként az olyanokat, amelyeket könnyű utánozni, vagy amelyek háztartásban használatos tárgyakkal okoznak veszélyhelyzetet. Utóbbi üzenetével a felügyelet minden bizonnyal arra a májusi balesetre utalt, mely során a kelet-kínai Csiangszu-tartományban két kisgyerek súlyosan megégette magát, mikor az egyik legkedveltebb rajzfilm, a Kedves kecske – szürke farkas (Yiyangyang yu huitailang) egyik jelenetét próbálták otthon utánozni.

A több mint 40 kínai csatornán csaknem 10 éve futó mesefilmsorozat a mostani kampány középpontjába került, annak egyes részeit ugyanis a SARFT hivatalos jelentése túlságosan erőszakosnak találta. A gyártó ígéretet tett a tartalom megtisztítására, sőt, az összes, legyártott rész felülvizsgálatát és kérdéses elemeinek utólagos cseréjét is vállalta, ami mintegy 10 millió jüanba (360 millió forint) kerül majd a cégnek. A kínai központi televízió szerint 19 másik műsor készítői is beleegyeztek mesefilmjeik „megszelídítésébe”.

A televíziós kampányt megelőzően a gyerekek védelmére szeptember elején a kormány körözvényben szólított fel a legkisebbeknek szánt silány minőségű vagy megkérdőjelezhető tartalmú nyomtatott és elektronikus könyv kiszűrésére és visszavonására. Az elmúlt hónap során több kiadót is felszámoltak, és betiltották többek között az összes olyan gyerekeknek szóló kiadványt, amely erőszakot, gyilkosságot, obszcén vagy erotikus elemeket tartalmaz.

(MTI)Kapcsolódó