Rajzfilmfigura lesz Mao Ce-tungból


Mao Ce-tung születésének 120. évfordulója alkalmából olyan animációs film készül Kínában, amely kamaszként ábrázolja az egykori diktátort, és „megmutatja Mao Ce-tung emberi oldalát”.

A When Mao Zedong Was Young (Amikor Mao Ce-tung fiatal volt) című 3D-s animációs film célja átadni a kínaiak fiatal generációinak a hajdani teljhatalmú vezető szellemi örökségét – adta hírül a South China Morning Post.

Lei Junlin: When Mao Zedong was Young - Kép a filmből

A filmet egy 41 éves hölgy, Lei Junlin rendezi, aki a lap szerint maga is kételkedett ötlete megvalósíthatóságában, hiszen az egykori kommunista vezér animációs filmes ábrázolása tabukat feszeget. A rendezőnő meglepődött, amikor a kommunista párt központi bizottsága jóváhagyta filmtervét. A kamasz Maót bemutató film bekerült aközé a három film közé, amellyel decemberben megünneplik majd Mao Ce-tung születésnapját.

A népszerű kínai animációs filmsorozat, a 3000 Questions from Bluecat rendezőjeként ismert Lei Junlin elmondása szerint új filmje filmje eltávolodik a szent és tévedhetetlen Mao-képtől, és megpróbálja az emberi oldalát megmutatni – ez a film egyik főcélja, hisz mint minden gyerek, ő is rosszcsont volt, szeretett játszani, és szükség van az alkotásra, mert „nincs kellőképpen lefedve Mao gyerekkora” – nyilatkozta a rendezőnő.

Hogy hiteles legyen a filmben megrajzolt kép, az alkotók 600 önkéntest küldtek szét Kínában – többek közt Mao szülőfalujába –, hogy összegyűjtsék a vele kapcsolatos anekdotákat. Az egyik legnagyobb kihívást az jelentette számukra, hogy egyensúlyt teremtsenek az animációs film túlzó kifejezésmódja és a modern kínai állam megalapítójának kijáró ünnepélyes hangvétel között – nyilatkozta a kínai lapnak a film producere, Lei férje, Zeng Xiangbao.

A 30 millió jüanba kerülő projekt forgatókönyvét több mint egy évig fejlesztették, míg az megszerezte az állami- és pártapparátus összes jóváhagyását. Lei Junlin biztatóként értékelte azt, hogy csupán apróbb szövegmódosításokat kértek tőle, bár ez a címválasztásra is érvényes volt.

Az animációs film 2D-s változata hamarosan elkészül, és az alkotók remélik, hogy a 3D-s verziót is befejezik jövőre, és bemutathatják a hongkongi fesztiválon, s ezáltal bebizonyíthatják, hogy „az ilyen filmek megszeghetik a szabályokat és mások lehetnek”.Kapcsolódó