Ma van az animáció világnapja


Október 28-a az animáció világnapja. Megünneplését 2002-ben kezdeményezte a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA): e napra esett 1892-ben a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, azaz ezen a napon történt az egyik első próbálkozás a rajzolt figurák vetítésére.

Az ASIFA programjához idén is csatlakozik a nagyváradi Metrion Egyesület és a Partiumi Magyar Művelődési Céh. Ma délelőtt 11 órától gyerekprogrammal várják a kisiskolásokat, majd délután 4 órától a felnőtt közönséget. A felnőtt programra a belépő 5 RON.

16 órától az animáció 2013-as francia nagykövete, Michel Ocelot 6 történetet egybefűző, egzotikus animációs filmjét, Az éjszaka meséit (Les contes de la nuit) vetítik. Általa Tibettől kezdve a középkori Európán át az azték birodalmon keresztül az afrikai szavannákra, sőt, még a túlvilágra is eljutunk. A csavaros történelmi tündérmeséket sárkányok, vérfarkasok, elrabolt hercegnők, boszorkányok és beszélő óriásméhek népesítik be. A 2011-es Berlinálén bemutatott alkotás az elismert francia animációs szerző első egész estés 3D-s mesefilmje.

A filmet 18 órától egy másik francia alkotás, Jean-Christophe Dessaint A varjak napja (Le jour des corneilles) című tavalyi alkotása követi, a film egy erdei kunyhóban élő apa és kisfia zord életének története. A kisfiú apját félve és csodálva nő fel, miközben társaságra az erdőben lakozó szellemek közt talál. Míg nem egy nap fel nem fedezi a szomszédos falut, ahol találkozik egy kislánnyal, Manonnal. Az ő oldalán jön rá, hogy szeretet márpedig létezik. Ettől a pillanattól kezdve csak az foglalkoztatja, hogy rájöjjön, az apja hol rejtegeti iránta érzett szeretetét.

Este 8-tól Laurent Boileau és Jung Henin Az Örökbeadható (Couleur de peau: miel) című 70 perces animációs filmje következik. A belga-francia-dél-koreai-svájci produkció főszereplője Jung, a papírjai szerint 42 éves rajzfilmes, aki jobban szereti ötéves korára tenni születési idejét, amikor Szöul utcáin bolyongva rátalált egy rendőr. Egyike volt a 200 000, világszerte adoptált koreai gyermeknek. Jung úgy dönt, életében először visszatér Dél-Koreába, hogy érezhesse a szülőföldje levegőjét, bejárhassa ősei otthonát, és ha sikerül, megtudjon pár dolgot az édesanyjáról. Ezen az úton főszereplőnk megbékél önmagával és gyökereivel, animációs dokumentumfilmben emlékszik vissza a gyerekre, aki egykor volt és a felnőtté válás rögös útjára, amit bejárt, mígnem találkozott a szintén adoptált koreai feleségével. Ez az időutazás; a kirándulás a jelenben és a múlt emlékei lépésről- lépésre segítik kibékíteni őt a belső ellentéteivel.

A váradi animációs világnap utolsó filmje a 21:30-kor kezdődő Holdember (Jean de la lune, r. Stephan Schesch). Címszereplője unatkozik, és nagyon magányosnak érzi magát. Egy éjszaka észreveszi az üstököst. A csóváját megragadva, utazásra indul az űrben és a Földön landol. Az égből jövő “támadás” feldühíti az Elnököt. Most hódította meg a Föld utolsó darabját,minden ellenségét legyőzte, és erre most egy másik bolygóról érkező idegen veszélyezteti hatalmát. Miközben az Elnök katonái üldözik, a Holdember rácsodálkozik a Föld szépségére, és ráébred, milyen sok gyerek szereti őt, és szükségük van rá.Kapcsolódó