Észt animáció vitte el a 2013-as Primanima fesztivál fődíját


A második alkalommal megrendezett Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Fesztivál díjait október 28., az Animáció Nemzetközi Világnapja előtti hétvégén osztották ki a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban.

A háromtagú szakmai zsűri a fődíjat egy észt diplomafilmnek, Anu-Laura Tuttelberg Fly Mill (Legyek a malomban) című, különös hangulatú bábfilmjének ítélte oda.

Idén a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat Horváth Molnár Panna kapta Zomborácz Virággal közösen készített Dipendenza című MOME-s diplomamunkájáért. A groteszk humorú film egy halfeldolgozó üzemben játszódó szerelmi háromszögtörténetet mutat be.

A közönségdíjat, valamint a legjobb diplomafilm díját is Matus Vizár groteszkt alkotása, a prágai filmakadémián, a FAMU-n készített Pandák című anti-evolúciós animációja kapta.

Vácz Péter Nyuszi és Őz című világszerte díjazott diplomamunkája besöpörte a legnépszerűbb magyar filmnek járó Macskássy Gyula-díjat.

Az idei Primanimán két új díj is átadásra került. A több száz óvodásból és kisiskolásból álló gyermekközönség külön szavazhatott a számára legkedvesebb alkotásra, mely az szavazatok alapján szintén a Nyuszi és Őz lett.

A legjobb hang designnak járó PrimaSound-díjat a Színház- és Filmművészeti Egyetem hangmester osztályának tanáraiból és diákjaiból álló grémium döntése alapján Dina Velikovskaya Különös nagypapám című, „képzelet és a valóság határvonalán mozgó” bábfilmje érdemelte ki.Kapcsolódó