Japán kapcsolatokról szól a Metropolis friss száma


Megjelent a Metropolis folyóirat 2013/1. száma Japán kapcsolatok címmel. Az összeállítás a Metropolis több haladó hagyományát is folytatja.

Egyrészt ez a lapszám bekapcsolódik abba a sorozatba, melynek során szerzői a távol-keleti filmkultúrák különböző aspektusait és territóriumait tárják fel, s ezúttal első alkalommal jelentkeznek kifejezetten japán tematikával. Másrészt az új Metropolis-szám szerzői valamennyien fiatal kutatók és doktorandusz hallgatók, amivel a szerkesztők lap azon hagyományát kívánják folytatni, hogy lehetőséget teremtsenek az új kutatónemzedékek megszólalására, munkáik bemutatására.

A friss összeállítás címében a ‘kapcsolatok’ kifejezés kettős értelemben szerepel – magyarázzák közleményükben a szerkesztők –: a lapszám egyrészt tanúságát adja a meglévő, Japánhoz fűződő kutatói kapcsolatoknak a magyar filmtudományosságban, ugyanakkor magukban a szövegekben is állandóan visszatérő elem a kultúrák közötti kapcsolat kérdése.

Fábics Natália írása a japán horrorfilmek amerikai remake-jeinek vizsgálatával arról tanúskodik, mennyire fontos megértenünk a rémület és borzongás mechanizmusai mögött megbújó társadalmi összefüggéseket ahhoz, hogy a remake-keszítés sikerességének vagy sikertelenségének mechanizmusait megértsük.

Benke Attila szövegében arra világít rá, hogy mennyire leegyszerűsítő és helytelen pusztán a nyugati modernizmus irányából „visszafelé” olvasni a japán újhullám irányzatát, miközben bizonyos jegyeiben az jóval megelőzte egyes nyugati modernista mintázatok kialakulását.

Jurdi Leila írása szintén a japán újhullám vizsgálatakor azt mutatja meg, hogy a nyugati szemmel talán pusztán csak extremitásnak tűnő tematikus mintázatok (mint az incesztus ábrázolása), miként nyernek sajátos társadalomtörténeti értelmet a japán kultúrában.

Pusztai Beáta igen alapos elemzése az egész estés élőszereplős tinivígjátéki manga-feldolgozások narratívájának töredezettségéről nemcsak a japán populáris kultúra sajátos médiaköziségébe nyújt elmélyült bevezetést, de a nyugati képregény-adaptációkkal kapcsolatos nézeteinket is új fénytörésbe állíthatja.Kapcsolódó