Tömeggyilkos nagyapa az Európai Filmdíjért


Három alkotás versenyez az Európai Filmakadémia dokumentumfilmes díjáért. Az ölés aktusa, a L'escale és a The Missing Picture kapott jelölést, a díjazott kilétére december 7-én, Berlinben derül majd fény.

A Joshua Oppenheimer rendezte Az ölés aktusa Werner Herzog szerint az utóbbi évtized legerősebb, legszürreálisabb és legijesztőbb filmje. Főszereplője, egy kedves indonéziai bácsi, aki döbbenetes büszkeséggel és őszinteséggel beszél tömeggyilkos múltjáról.

Athénban menedéket kereső iráni emigránsokról szól Kaveh Bakhtiari svájci-francia koprodukcióban készült dokumentumfilmje, a L'escale.

Szintén francia a The Missing Picture, amely a kambodzsai Vörös Khmerek 70-es évekbeli rémtetteit mutatja be, egy rendhagyó narratív technikával, az archív híradórészletek és a bábfilmek bizarr hibridjével.

Az öttagú dokumentumfilmes jelölőbizottság tagjai: Antonio Saura spanyol producer, az EFA igazgatósági tagja, Despina Mouzaki görög producer, az EFA tagja, valamint három dokumentumfilmes szakértő, Claas Danielsen (Németország), Ally Derks (Hollandia) és Jacques Laurent (Belgium).

A díjakat a deceber 7-i Európai Filmdíjak gálaesten adják át Berlinben. A ceremóniát élőben közvetíti a rendezvény honlapja, valamint az HBO televízió.Kapcsolódó