Tiltakoznak a román filmesek a decentralizációs törvénytervezet ellen


Több mint 40 filmes – köztük olyan, nemzetközi téren elismert személyiségek, mint Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Radu Muntean, Ada Solomon és Tudor Giurgiu – nyílt levélben tiltakozik a decentralizációs törvény tervezetének két előírása ellen.

A nyílt levelet Victor Ponta miniszterelnöknek és a közigazgatási és regionális fejlesztési miniszter Liviu Dragneának címezték.


A nyílt levél teljes szövege


A filmesek kérik a törvénytervezet azon előírásának a törlését, amely szerint a rendelkezés elfogadása esetén az Országos Filmközpont (CNC) költségvetésének 50%-áról a helyi tanácsok és polgármesteri hivatalok rendelkeznének – az összeg a mozik fenntartási vagy felújítási munkálataira, illetve új mozik építésére lenne szánva. A filmesek szerint ez a döntés végzetesen befolyásolhatja a filmfinanszírozást, amelynek egyedüli pályázati forrása jelenleg a CNC pénzalapja. Ez az összeg egyébként is szinte megfeleződött az elmúlt években: a 2007-es 40 000 000 lejről 2012-re mindössze 25 000 000 lejre csökkent.

A másik előírás, amely a tiltakozók szerint súlyosan befolyásolná a romániai filmforgalmazást, az a rendelkezés, hogy a RADEF teljes mozihálózata is átkerüljön a helyi közigazgatási szervek hatáskörébe. A filmesek hangsúlyozzák, hogy a 2008-ban hasonló sorsra jutott 107 mozi közül mindössze három őrizte meg eredeti rendeltetését, ezért tartanak attól, hogy nem lesz, ahol bemutatni a filmjeiket. A tétel módosítását kérik, és alternatívaként javasolják, hogy a még megmaradt, filmvetítésekre szolgáló 26 mozi kerüljön át az Országos Filmközpont vagy a kulturális minisztérium hatáskörébe, újítsák fel, esetleg digitalizálják, és fogják össze azokat artmozihálózattá.

A nyílt levél aláírói a román film elmúlt hét évben aratott nemzetközi sikereire, illetve a kormányprogramra hivatkoznak.Kapcsolódó