Faludi filmszemle lesz a hétvégén


A budapesti Faludi Akadémia november 15–16-i filmszemléjére látogatók megismerhetik, hogy 17 ország 65 filmes alkotóközössége milyen módon ragadta meg a szomjúság témáját. A versenyprogram az Urániában, a versenybe nem került alkotások pedig a Párbeszéd Házában tekinthetők meg. A rendezvénysorozat ingyenesen látogatható.

A szomjúság a témája a 17. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlének. Az előzsűri több mint 5 órányi filmet válogatott be a versenyprogramba, így Spanyolországtól Bangladesig 31 stáb izgulhat november 15–16-án, az Uránia Nemzeti Filmszínházban– közölték a szervezők. A Faludi filmszemlék sajátossága, hogy a zsűri az alkotásokat a közönséggel együtt tekinti meg, és a vetítéseket követően nyilvánosságra is hozza kritikai észrevételeit.

A szemle idején az Urániában levetítik a zsűritag Dér Andrásnak a boldoggá avatott vértanúról, Sándor Istvánról készült friss filmjét, valamint a szintén zsűritag Nagy Dénes nizzai nagydíjas rövidfilmjét, a Lágy esőt. A vetítést követően közönségtalálkozóra marasztalják a nézőket: Nagy Dénessel és Nagy Imola Dóra szerkesztővel Lukácsy György filmes újságíró beszélget.


A 17. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle programja


A filmszemle zsűrielnöke Gerard Thomas Straub amerikai filmrendező, producer. Gerard Straub munkáinak fókuszában az elesettek és szenvedők állnak. A hajléktalanságról (Los Angelesben) készített rövidfilmjét ugyancsak műsorra tűzi az Uránia a szemle idején.

A szemle díjátadójára és a nyertes filmek vetítésére november 16-án 19 órakor kerül sor.

A Faludi Akadémia idén a szomjúság témájában fotópályázatot is hirdetett. A felhívásra beérkezett 119 fotográfia 30 legjobbját a szemle idején, ugyancsak Urániában lehet majd megtekinteni. A fényképek zsűrizésére Haris Lászlót, Móser Zoltánt és Vékás Magdolnát kérték fel a szervezők.Kapcsolódó