Ada Solomon kapja Európai Filmakadémia koprodukciós díját


Az Európai Koprodukciós Díj odaítélésével a filmakadémia a koprodukciók létrejöttét próbálja ösztönözni. Az díjat december 7-én nyújtják át Berlinben, az Európai Filmdíjak gálaestjén.

Ada Solomon román producer 20 éve dolgozik a filmiparban, cége, a HiFilm megalapítása óta számos díjnyertes rövidfilm (Lampa cu căciulă / Képcső, r. Radu Jude), dokumentumfilm (Kapitalizmus: A mi titkos receptünk / Kapitalism – Reţeta noastră secretă) és játékfilm megszületése körül bábáskodott producerként. A locarnói filmfesztiválon két díjat kapott, és két román Gopo-díjat is elnyert Adrian Sitaru Legjobb szándék (Din dragoste cu cele mai bune intenţii) című filmje, amelynek ő volt a producere. Radu Jude Mindenki a mennybe megy (Toată lumea din familia noastră) című alkotása, amely szintén Solomon közreműködésével készült, hat Gopo-szobrocskán kívül a Szarajevó Szívét is elhozta. Mindkét produkció Eurimages-támogatással született.

Jelenleg Alexandru Solomon Ouăle lui Tarzan (Tarzan golyói) című doku-sci-fijén és Radu Jude harmadik nagyjátékfilmjén, az Aferimen dolgozik.

A kitüntetett producer a Prada Film forgalmazási igazgatója, a bukaresti NexT Nemzetközi Filmfesztivál ügyvezetője, ezen kívül három romániai filmszínház üzemeltetésében is részt vesz és tanít a bukaresti filmművészeti egyetemen.Kapcsolódó