Kezdődik a 7. Ffest Nemzetközi Diákfilmfesztivál


Több mint 100 romániai, szlovákiai, lengyelországi, csehországi és magyarországi diákfilm kerül bemutatásra a publikum számára már megszokott öt kategóriában (animáció, rövidfilm, játékfilm, dokumentumfilm és kísérleti film) a 2013. november 20. és 23. között megszervezendő eseményen.

A nevezés egyetlen feltétele az volt, hogy a filmeket diákok készítsék, és az alkotások ne legyenek három évnél régebbiek. A versenyre beérkezett filmeket a résztvevő egyetemek elküldésük előtt kiválogatták, de érkeztek független nevezések is – adta hírül a szervező Sapientia egyetem.

A fesztivál keretében nemcsak diákfilmek megtekintésére lesz lehetőség: csütörtökön, november 21-én 19 órától az érdeklődők megtekinthetik Cristi Puiu Zseton és beton (Marfa şi banii) című nagyjátékfilmjét és a Cigaretta és kávé (Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea) című rövidfilmjét. Az említett filmek nem véletlenül kerültek terítékre: a neves román rendező idén díszmeghívottja a fesztiválnak, ő tölti be a zsűri elnöki szerepét, és egy rendezői masterclasst is tart november 22-én a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán. A rendezői masterclass mellett egy fotós workshopra is sor kerül, amelyet dr. Dorel Găină (a Művészeti és Formatervezői Egyetem oktatója), Mira Marincaş (a Sapientia EMTE oktatója) és dr. Feleki istván (a Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatója) vezet a Ciorchin Stúdióban. A műhelyeken 5–10 hallgató csoportmunkában végzi a kiadott feladatot, amelyek eredményét a fesztivál záróünnepségén díjazni fogják.

Az idei fesztivál ismét kiosztja a fesztivál nagydíja mellett a kategóriánkénti legjobb filmnek járó kitüntetéseket, és értékeli a műhelymunkák alatt készült alkotásokat is. Újdonságnak számít, hogy idén az Erdélyi Magyar Filmszövetség egy különdíjat ad át az azt megérdemlőnek: a nyertes elnyeri a jogot a szövetség filmfelszerelésének használatára egy jövőbeli filmjének elkészítéséhez.

„Egy kicsi, pályakezdő filmkészítők TIFF-je szeretnénk lenni. Lehetőségünk van olyasmit hozzátenni a filmművészethez, ami hozzásegíti Kolozsvárt, hogy a 20. század elejét megidézhessük” – mondta Szenkovics Dezső fesztiváligazgató. „Hogy ezt elérhessük, a Ffest úgy döntött, idéntől támogatja a Kolozsvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 elnevezésű projektet is.”

Tekintettel a kolozsvári filmalkotás 100 éves évfordulójára (ld: Sárga csikó, r. Vanyl Félix), és arra, hogy a 2014–2020-as kulturális stratégiájának megalkotása még jelenleg is folyik, a szervezők egy kerekasztal-beszélgetésre kerítenek sort, amelynek témája Kolozsvár, a filmkészítés 100 éve. Van jövője a kolozsvári filmiparnak?. A beszélgetésen a városi tanács, a kolozsvári filmiskolák, a TIFF nemzetközi filmfesztivál, a Kolozsvár Európa Kulturális Fővárosa projekt és a film területén tevékenykedő NGO-k képviselői vesznek részt. Arra a kérdésre, hogy szerinte van-e jövője a kolozsvári filmiparnak, a fesztivál főszervezője azt mondta: „Három filmiskola, két színház, számtalan szakmai NGO működik Kolozsváron, minden megvan, amire szükség lehet, mindössze csak az infrastrukturális lehetőségek hiányoznak. Ha Kolozsvár tudna segíteni a partnerségek, az összefogás kialakításában, mindennek csak pozitív kimenetele lehetne. Kolozsvár – a földrajzi elhelyezkedését illetően – hídként szolgálhatna a nemzetközi együttműködésekben.”

A fesztivált idén az Országos Filmintézet (CNC) 50 000 lejjel, a Városi Tanács 30 000 lejjel támogatta, a Román Filmszövetség pedig 25 000 lejjel járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

A diákfilmfesztivált a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Művészeti és Formatervezői Egyetem szervezi, partnere pedig a TransFilmArt Egyesület. Az ingyenes vetítések, a nyitó- és a záróünnepség, valamint a kerekasztal-beszélgetés a Sapientia EMTE Tordai út 4. szám alatti épületében lesznek.

További információk a fesztiválról a www.ffest.ro oldalon találhatóak.Kapcsolódó