Agnieszka Holland-kiállítás nyílik Budapesten


Agnieszka Holland arcai címmel nyílik kiállítás holnap a budapesti Lengyel Intézetben. A lengyel filmgyártás Oscar-díjra is jelölt nagyasszonyának életéről és munkásságáról szóló anyag fotókból, filmismertetőkből és interjúrészletekből áll, 65. születésnapja előtt két nappal nyílik.

Agnieszka Holland

A 60 darab egyenként 70×50 cm-es tabló fotóanyagát a lódzi filmmúzeum állította össze a filmrendező saját képeiből, a családi albumokból és a forgatásokon készült fotókból – mondta el az MTI-nek Takács Malgorzata, a Lengyel Intézet munkatársa.


A Filmtett portrétanulmánya Agnieszka Hollandról


A tablókat témák szerint csoportosították és egy Agnieszka Hollanddal készült interjú szövegeivel illusztrálták. A filmek ismertetésénél a tablókon idézik más alkotók véleményét is, mint például Ed Harris és Diane Kruger amerikai filmszínészekét, akik a Beethoven árnyékában című, 2006-os alkotásában játszották a vezető szerepeket, vagy Leonardo DiCaprio elismerő szavait. Utóbbi az 1995-ben készült Teljes napfogyatkozás című filmje főszereplője volt.

Agnieszka Holland 1948. november 28-án született Varsóban. A filmkészítő Prágában diplomázott – egy korábbi interjúban azt mondta, azért, mert a lengyel mozi a politikai helyzet miatt éppen hanyatlóban volt, Csehszlovákiában viszont a cseh új hullám rendezői nagyon jó filmeket készítettek. Lengyelországban Krzysztof Zanussi segédrendezőjeként dolgozott, majd Andrzej Wajda volt a mentora, több forgatókönyvet is írt a nagy rendezőnek, mielőtt saját film készítésébe fogott volna.

Agnieszka Holland emlékezetes alakítást nyújtott számos filmben, többek között a bebörtönzött Witowska megformálójaként Ryszard Bugajski 1982-es Kihallgatás (Przesluchanie) című filmjében.

A rendező még azelőtt hagyta el szülőhelyét és emigrált Franciaországba, hogy a katonai hatalomátvételt kihirdették volna 1981-ben. Sikerét hazájában és világszerte olyan filmeknek köszönheti, mint a Keserű aratás, az Európa Európa, az Olivier Olivier, A titkok kertje, a Teljes napfogyatkozás, a Washington Square, A harmadik csoda és A város alatt című háborús dráma 2011-ből.

A kiállítást, amely 2014. január 31-ig lesz látható, Mieczyslaw Kuzmicki, a lódzi filmmúzeum igazgatója nyitja meg. Ennek keretében bemutatják Wieslaw Dabrowski portréfilmjét Agnieszka Hollandról – tudta meg az MTI.Kapcsolódó