Magyar animációk Ljubljanában


December első hetében a szlovéniai Animateka animációs fesztiválon számos animációs rövidfilm, valamint a Primanima Nemzetközi Animációs Filmfesztivál is képviseli Magyarországot.

A ljubljanai fesztivál a közép- és kelet-európai régió legfontosabb animációs fórumává nőtte ki magát az elmúlt 10 évben.

Az idén tíz éves fesztiválon ebben az évben is számos magyar alkotás kerül bemutatásra, köztük Csáki László My Name Is Boffer Bings című, a krétaanimációt 3D-s technikával vegyítő film noirja, amely júniusban elnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, a KAFF fődíját. A legfiatalabb generációt többek között Horváth-Molnár Panna Zomborácz Virággal közösen készített filmje, a Dipendenza, Gelley Bálint Bodor Ádám-adaptációja, az Otthon és a mai magyar animáció világszerte legtöbbet díjazott alkotása, a Nyuszi és Őz (r. Vácz Péter) képviseli.

Az Animatekára látogatók idén a legfiatalabb magyar animációs esemény, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál első két évéből is láthatnak egy másfél órás válogatást. Az idén októberben Budaörsön második alkalommal megrendezett rövidfilmes fesztivál kizárólag diákmunkák, valamint elsőfilmes rendezők animációinak az éves seregszemléje.Kapcsolódó