Háromszoros Oscar-díjas operatőr látogat a 10. Aranyszem fesztiválra


2013. december 12–16. között rendezik meg a X. Aranyszem Operatőr Fesztivált, melynek díszvendégeként Budapestre látogat Az utolsó tangó Párizsban, Az utolsó császár és az Apokalipszis most operatőre, Vittorio Storaro. Az operatőrök legnagyobb magyarországi mustráját Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) alapítójának születésnapja alkalmából rendezik meg évről évre.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezendő, 2004-ben alapított operatőri fesztiválon több kategóriában – zenés klip, természetfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, diákfilm – versenyeznek a magyar operatőrök, a díjak odaítéléséről pedig háromtagú szakmai zsűri dönt, amelynek elnöke Kende János a Magyar Operatőrök Társaságának (HSC) elnöke, további tagjai pedig Máthé Tibor és Szabó Gábor, a HSC két vezetőségi tagja.

Az idei rendezvény díszvendégeként a magyar fővárosba látogat a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro. A magyar közönség december 14-én, szombaton 10 és 14 óra között az Uránia Nemzeti Filmszínházban találkozhat a legendás operatőrrel. Az ingyenes eseményen – melyre a hsc@hscmot.hu címen lehet jelentkezni – Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr beszélget Vittorio Storaroóval, aki bemutatja hamarosan megjelenő a The Art of Cinematography című könyvét is, mely 1910-től napjainkig ad átfogó képet a filmművészet legnagyobb alkotóiról.  A rendezvény házigazdája a fesztivál alapítója és igazgatója, Novák Emil lesz. 

Vittorio Storaro 1940-ben született Rómában. Pályáját 1967-ben kezdte. Első Oscar-díját 1980-ban kapta Francis Ford Coppola Apokalipszis most című filmjének operatőri munkájáért, majd 1981-ben Warren Beatty Vörösök, 1987-ben pedig Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című alkotásának fényképezésért még kétszer elnyerte az arany szobrocskát.Kapcsolódó