Versenyben A nagy füzet a Les Arcs Európai Filmfesztiválon


Szász János A nagy füzet című filmje meghívást kapott a szombaton kezdődő Les Arcs Európai Filmfesztivál versenyprogramjába, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg a francia Alpokban, s amelynek idei díszvendégei a volt Jugoszlávia utódállamai.

A 2000 m magasan fekvő Les Arcs síparadicsomban egy hétig tart a kizárólag európai filmeknek szentelt seregszemle, amelynek alapvető célja a szakmai résztvevők mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét.

A mintegy 90 meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül a franciaországi mozibemutató előtt 10 európai alkotást itt láthat először a közönség. A hivatalos versenyprogramban 12 európai – bosnyák, brit, francia, izlandi, lengyel, norvég, olasz, román, spanyol, svéd, szlovén – alkotás között hétfőn mutatják be Szász János A nagy füzet című filmjét.

A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat jövő péntek este adja át a héttagú zsűri, amelynek elnöke Nicole Garcia francia filmrendezőnő, színésznő.

Az első Les Arcs-i fesztiválnak Magyarország volt a díszvendége: 2009-ben 12 magyar kortárs filmet és azok alkotóit is megismerhette a közönség, a versenyprogram zsűrijének elnöke pedig Szabó István filmrendező volt.

Idén a volt Jugoszlávia utódállamainak filmművészetét állította a középpontba Frédéric Boyer művészeti igazgató, aki mintegy 800 alkotás közül válogatta ki a fesztivál különböző szekcióiba meghívott filmeket. Ezek között 12 olyan alkotást láthat a közönség, amelyek a volt Jugoszlávia területén készültek. Boyer korábban a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű szekcióját vezetette, két éve pedig a New York-i Tribeca Filmfesztivál programigazgatója is.

A filmbemutatók mellett – amelyekre 14 000 nézőt várnak a szervezők 2 a fesztivál minden évben jelentős szakmai programokat kínál a mintegy 300 meghívott producer, forgalmazó és a filmtervekkel érkező rendező számára. A koprodukciós fórumon évről évre egyre több európai filmtervet mutatnak be, idén 28 projekt alkotói kaptak meghívást Les Arcs-ba, köztük Kenyeres Bálint A jó katona című filmtervével.

A Les Arcs Európai Filmfesztivált két, a környékről származó fiatal filmes szakember hívta életre 2009-ben. A rendezvénnyel elsősorban az európai filmeseket kívánják segíteni abban, hogy alkotásaik minél nagyobb és szélesebb nemzetközi rétegekhez eljuthassanak. Az Alpok festői környezetében található hófödte Les Arcs a világ egyik legkülönlegesebb, komoly infrastruktúrával, több vetítésre alkalmas helyszínnel ellátott síterepe, ahol a filmfesztivál a filmrajongók mellett a síelni vágyóknak, a hegyek szerelmeseinek, a profi filmeseknek és a helyi érdeklődőknek is egy héten át színes programsorozatot kínál, egyebek mellett a szakmai résztvevőknek rendezett European Cinema Ski Cup elnevezésű műlesikló versenyt vagy a sífelvonókban rendezett néhány perces filmprojekt-bemutatókat.

Szász János filmje – amely Magyarország hivatalos nevezése a legjobb külföldi film Oscar-díjára – júliusban elnyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt. Azóta több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon.

(MTI)Kapcsolódó