Díjazták a legjobb magyar operatőröket


Hat kategóriában osztottak ki díjat és okleveleket tegnap este a 10. Aranyszem Operatőr Fesztivál zárógáláján a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Az Év Operatőre Díjat televíziós kategóriában Reich László, a filmesek közül pedig Pohárnok Gergely nyerte el. Vittorio Storaro életmű-, Kende János pedig Legenda-díjat kapott.

6 kategóriában – zenés klip, természetfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, diákfilm –  45 alkotó 75 filmje versenyezett az operatőrök legnagyobb magyarországi mustráján, a 10. kiadásához érkezett Aranyszem fesztiválon.

Diák kategóriában Dévényi Zoltán és Kovács Ákos dícsérő oklevélben részesült, míg a Homunculus című film fényképezéséért Nagy Marcell nyerte a fesztivál Panavision kamera-kölcsönzési díját, melyet Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr és  Romwalter Béla Richy fővilágosító alapított, és Zsigmond Vilmos adott át.

A legjobb természetfilmes operatőrnek idén Juhász Ágota bizonyult Hegyi kaszálók című munkájáért, míg a zenei kategóriában Mayer Zoltánnak ítélték az Aranyszem Díjat, Szalai Márk pedig oklevelet kapott. A dokumentumfilmesek közül Petrik Andrást díjazták a Felsőbb parancs című film fényképezéséért, a kisfilm kategóriát pedig Tausz Gábor nyerte, míg Balázs István Balázs munkáját oklevéllel jutalmazta a zsűri. A legjobb tévéfilmes operatőrnek idén Hartung Dávidot választották, az Év Operatőre Díjat televíziós kategóriában Reich László, a filmesek közül pedig Pohárnok Gergely nyerte.

A díjak odaítéléséről háromtagú szakmai zsűri döntött, melynek elnöke Kende János HSC, további tagjai pedig Máthé Tibor HSC vezetőségi tag és Szabó Gábor HSC vezetőségi tag voltak. Az idei fesztivál díszvendége a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro volt, akinek Koltai Lajos életműdíjat adott át. A 10. Aranyszem Operatőr Fesztivál Legenda Díját az idén 72. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas művész, Kende János kapta. Az est végén a VisionTeam-Arri ceg csodalatos vacsoraval lepte meg az operatőröket és a hazai filmes szakmát!

Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából, aki idén lenne 99 éves. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek. Az Aranyszem Fesztivál fő támogatója a Nemzeti Filmalap, további támogatók a VisionTeam a Schwindl Kft, a Docler Holding, az MMA, a Samsung és a Bock–Villány.

(a fesztivál közleménye)Kapcsolódó