Újabb budapesti artmozi zár be


December utolsó napján bizonytalan időre bezár a budapesti Tabán mozi, jelentette be december 28-án az intézmény Facebook-oldala. A Tabán mozit az 1910-es években alapította Pécsi Manó – ez volt az első budai filmszínház.

A mozit üzemeltető Grantfilm Kft. ügyvezetője igazgatója, Szabó István az Indexnek elmondta, hogy lejárt a Budapest Film Zrt.-vel öt évvel ezelőtt kötött bérleti szerződésük. Az utóbbi két és fél évben, mióta – a már bezárt Kinóhoz hasonlóan – nem kaptak állami támogatást, nem tudták rendszeresen fizetni a bérleti díjat. A felhalmozódott tartozás miatt a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat nem hosszabbítja meg a szerződést.

Szabó István szerint az elmúlt hónapokban átlagosan 35–40%-os kihasználtsággal működött a mozi, több filmklubot is befogadtak, pusztán a jegybevételekből mégsem tudták fizetni a bérleti díjat, a rezsit és az alkalmazottakat. Bár szeretnék továbbra is üzemeltetni a mozit, erre kevés esély van – nyilatkozta az ügyvezető igazgató.

Az utolsó vetítés december 28-án este 8 órakor kezdődött a moziban, Baltasar Kormákur Dermesztő mélységét vetítették. Búcsúbulit nem tartottak.

„A Budapest Film Zrt.-nél azt a tájékoztatást kaptuk, hogy legkorábban január 2-án tudnak válaszolni a kérdéseinkre. A Fővárosi Önkormányzat szintén január elejére ígért választ arra a kérdésünkre, hogy miért nem írták ki eddig a pályázatot, és hogy a jövőben moziként kívánják-e működtetni a Tabánt” – halasztották az illetékesek az újságírói kérdéseket.

Az EMMI egyébként december 21-én jelentette be, hogy az artmozik szakmai tevékenységének támogatására kiírt pályázatán 7 budapesti művészmozi 7,1 millió, 20 vidéki artmozi pedig 22,9 millió forintot nyert. A 30 milliós keretösszegű pályázaton a megítélt támogatási összegek 100 000 és 2 millió forint között mozogtak. A Tabánt üzemeltető Grantfilm Kft. a tartozások miatt nem indulhatott ezen a pályázaton – emlékeztet az Index.Kapcsolódó