Meghalt A zongorista zeneszerzője


Elhunyt Wojciech Kilar lengyel zeneszerző, aki A zongorista, A kilencedik kapu, Coppola Draculája és további több mint 160 film zenéjét szerezte. Kilar 81 éves korában, a dél-lengyelországi Katowicében halt meg hosszú betegség után.

Wojciech Kilar 1932-ben született az ukrajnai Lvivben. Gyermekkorában Katowicéba költözött a családjával, zongorázni és zenét szerezni már itt tanult. Zenei stílusán Claude Debussy és Maurice Ravel hatása érezhető, de lengyel népdalokat és katolikus egyházi dallamokat is feldolgozott.

Bár eredetileg szimfóniák és koncertművek szerzőjeként futott be, Kilar filmzenéi révén szerzett nemzetközi hírnevet. 1958-ban kezdődött, több mint fél évszázados karrierje során számos híres rendezővel dolgozott együtt, köztük Jane Campionnal és Francis Ford Coppolával, honfitársai közül pedig Roman Polanskival, Andrzej Wajdával, Krzysztof Kieslowskival és Krzysztof Zanussival. Utóbbi fogatott is Kilarról egy életrajzi filmet.

Kilar egyszer azt nyilatkozta, hogy három dolog motiválja a filmzeneírásban: a rendező neve, a honorárium és a forgatókönyv – ebben a sorrendben. Coppola például szabad kezet adott neki az 1992-es Dracula zenéjének megkomponálásában. Később megkérdezte, hogy képes ilyen muzsikát kitalálni, mire Kilar csak annyit felelt: „Ehhez Katowicében kell élned.” A film zenéje elnyerte az amerikai ASCAP díját, négy további alkalommal kapta meg a legrangosabb lengyel filmes díjat, a Lengyel Sast, A zongorista című holokausztdráma zenéjét pedig Césarral jutalmazták.Kapcsolódó