Rekordszámú mozijegyet vásároltak tavaly a kínaiak


Az előző évhez képest mintegy 30%-kal nőttek és minden korábbi rekordot megdöntöttek a kínai mozipénztárak jegyeladásai 2013-ban – jelentette be az állami rádió-, film- és televízió főhivatal (SARFT).

A hivatal közleménye szerint a jegyeladások az egész év során 21,8 milliárd jüant (785 milliárd forintot) tettek ki szemben a 2012-es 17 milliárd jüannal (612 milliárd forinttal).

A bevételek több mint felét, 12,8 milliárd jüant (460 milliárd forint) hazai gyártású produkciók adták. Ez az előző évekhez képest szintén jelentős erősödés. A 10 legtöbbet kereső film között 7 kínai szerepel, a listát a 4 legjelentősebb kínai klasszikus regény legismertebbjének, a Nyugati utazásnak a modern feldolgozása vezeti. A vezető alkotások közt romantikus, modern, kis- és közepes költségvetésű filmek vannak túlsúlyban – derül ki a részletes statisztikákból. A külföldi filmek közül – az amerikai ízléssel megegyezően – a Vasember harmadik részét szerette leginkább a közönség, emellett a Pacific Rim és a Gravitáció című mozik bizonyultak népszerűnek.

A SARFT statisztikái szerint egész év során 638 film készült a távol-keleti országban, ez némiképp elmarad a 2012-es 745 alkotástól. A kínai filmek közül mindössze 45 jutott el külföldi piacokra, ezek összesen kevéssel több, mint egymilliárd jüant (36 milliárd forint) hajtottak.

A kínai vetítővásznak száma – a várakozásoknak megfelelően – jelentős bővülést mutatott, s 5000-rel, 18 200-ra nőtt. Kína jelenleg a világ második legnagyobb mozipiaca, a várakozások szerint legkésőbb az évtized végére az Egyesült Államokat lekörözve a legnagyobbá nőhet.

(MTI)
Kapcsolódó