Az anyai szív volt 2013 legnépszerűbb hazai filmje Romániában


Călin Peter Netzer Arany Medve díjas játékfilmje, valamint Iulia Rugină egészestés debütfilmje, a Love Building vezeti a román filmes népszerűségi listát.

A Poziția copilului (Anyai szív / A gyermek fekvése) a hazai box office első helyezettje, hiszen a film összbevétele 1 248 126 lejre rúg, és 117 809 nézője volt, ezáltal az elmúlt évtized legnagyobb román sikerfilmjévé vált – állapítja meg az Agerpres. A gyermek fekvését a Parada Film forgalmazásában március 8. és december 1. között vetítették a romániai mozik, miután az év elején az alkotás elnyerte a Berlinale fődíját és a fesztivál FIPRESCI-zsűrijének a díját is.

A toplista második helyezettje egy független projekt, amely számos amatőr szereplőt sorakoztatott fel. Iulia Rugină első egészestés játékfilmje, a Love Building bevétele 422 602 lej, a filmnek 26 739 nézője volt a szeptember 13-i mozibemutatótól az év végéig.

Kép a Love Building című román filmből

A hazai filmes toplista 3. helyezettje egy Alexandru Maftei rendezte horrorfilm, a Domnișoara Christina 278 459 lejes bevétellel és év végéig összegyűjtött 24 888 nézővel. Az Eliade-adaptációt november 1-jén kezdték vetíteni a mozik, főszerepeiben Maia Morgenstern, Tudor Aaron Istodor és Ioana Anastasia Antonlátható.

Kép a Domnişoara Christina című román filmből

A 4. helyezett szintén irodalmi adaptáció, Dan Lungu regénye alapján rendezte Stere Gulea. A sztárszereposztással (Luminița Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu) büszkélkedő, Sunt o babă comunistă című vígjátékra augusztus 23-ától december végéig 14 938 mozinéző volt kíváncsi, így a film bevétele 204 679 lej lett.

Kép a Sunt o babă comunistă című filmből

Az ötös toplista utolsó helyezettje aromán nyelven szólal meg: a Nu sunt faimos, dar sunt aromân (Nu hiu faimos ama hiu armân / kb.: Nem vagyok híres, hanem aromán vagyok) rendezője Toma Enache, október 25. és december 8. között összegyűlt bevétele 194 572 lej, a nézőszám pedig ez esetben alulról súrolja a
13 000-t. Ez az első aromán nyelvű film, egy romantikus történet, amelyben egy Toni Caramușat nevű híres rendező nemzete eredetének igaz történetét akarja felkutatni, ugyanakkor élete nagy szerelmét keresi.Kapcsolódó