Kezdődik a 2. Uránia Filmnapok


A ma kezdődő rendezvénysorozat kiemelt figyelmet szentel a 100 éve született Illés Györgynek és Hegyi Barnabásnak, idén a magyar operatőrszakma sokszínűségének a bemutatására törekszik.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház tavaly indította el kezdeményezését, hogy tematikus eseményekkel serkentse és táplálja a mozikultúrát. Az első Uránia Filmnapok a hangmérnökökkel és a filmzeneszerzőkkel foglalkozott, a rendezvény péntektől vasárnapig tartó második kiadásának főszereplője pedig a nemzetközileg elismert magyar operatőri iskola.

A szervezők történetileg, műfajilag és tematikusan is szélesre nyitották az optikát – egyúttal arra is ügyelve, hogy az ismert alkotások mellett ritkábban látható produkciók is feltűnjenek a mozivásznon.

Az elmúlt 100 év filmterméséből közel 50 vetítésen több mint 80 rövidfilm, valamint egészesetés játékfilm és dokumentumfilm szerepel a műsorban. A rövidfilmes programban a 30-as, 40-es évek ritkaságaitól a természetfilmeken át az ezredfordulós produkciókig több blokkba rendezve láthatók az alkotások az Uránia különböző termeiben. A műsorra tűzött több tucat játékfilm között tekinthető meg Hegyi Barnabás munkái közül a Valahol Európában, a Csempészek és A beszélő köntös, Illés György munkáságából pedig a Budapesti tavasz, a Megszállottak és Az ötödik pecsét. A rendezők tájékoztatása szerint a filmeket a legjobb elérhető hordozón vetítik a mustrán.

A vetítések mellett élőzenei műsorokkal fotókiállítással és szakmai előadásokkal várják az érdeklődőket. Szombaton operatőrökről készült riportfilmek is peregnek, a magyar operatőri iskoláról pedig az Uránia kávézójában pódiumbeszélgetésen osztja meg gondolatait Sára Sándor, Kende János, Koltai Lajos és Nagy András operatőr, valamint Muhi Klára filmkritikus és Fazekas Eszter filmtörténész.

A vetítések jelképes, 50 forintos belépőjeggyel látogathatók.

Részletes program és a műsorfüzet

(mti)Kapcsolódó