Ma kezdődik a 64. berlini filmfesztivál


Összesen 400 filmalkotás – köztük hollywoodi produkciók és függetlenfilmek, dokumentumfilmek, rövidek és egészestések – mérettetnek meg február 6. és 16. között Berlinben. A fődíjra mindössze 20 alkotás esélyes, ezúttal nincs közöttük sem magyar, sem román.

A fesztivál többi szekciójában három magyar filmcímmel és két produkciós partnert kereső filmtervvel találkozunk. A Berlinale Panoráma válogatásában lesz a világpremierje Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmjének. A rövidfilmes versenyben a MOME-s Bucsi Réka Symphony no. 42 című 10 perces animációja indul 24 másik animációs film ellen.

Ferge Roland szintén 10 perces, dialóg nélküli, fekete-fehér, El című diplomafilmje az ifjúsági és gyerekfilmekből összeállított Generation nevű programban lesz látható. A szekció közel 50 meghívott alkotása a Kristály Medve díjakért és a Generation zsűri díjaiért is versenyez.

A fesztivál koprodukciós fórumára, a február 9–11. között megrendezendő Berlinale Coproduction Market pályázati felhívására idén több mint 300 filmterv érkezett be. A szerencsés kiválasztottak és meghívottak közé került Fliegauf Bence Isaura háza című sci-fi terve, illetve a Mécs Mónika és Rohonyi Gábor rendezésében készülő Gingko, amelynek kiindulópontja a14 évvel ezelőtt történt tragikus leányfalui gázolás.

Tavaly a Berlinale főődíját Călin Peter Netzer Poziția copilului cmű játékfilmje nyerte el, idén azonban nem került versenybe román film. Corneliu Porumboiu új filmje, az Al doilea joc (A második játék) a fiatal dokumentum- és kísérletifilmes rendezők Forum szekciójában mutatkozik be, 27 világpremier és 8 további nemzetközi premier mellett. Ugyanez a válogatás tartalmaz egy román–német koprodukciót is, a Christiane Schmidt és Didier Guillian rendezte Pădurea e ca muntele, vezi? (The Forest is Like the Mountains) című filmet.

A După dealuri főszereplőjét, Cosmina Stratant meghívták a fiatal filmszínészeket promótáló programba, a Shooting Starsba. Honfitársai közül korábban Ana Ularu, Dragoş Bucur, Maria Popistaşu és Ada Condeescu volt a Berlinale kitüntetett figyelmet élvező filmcsilaga.

A filmtervek fórumán jelen lesz Nae Caranfil 6,9 pe scara Richter című filmterve, egy vígjátéki és musicalelemekkel megtűzdelt apa-fiú kapcsolat története, apropója a földrengésekkel kapcsolatos megszállottság.Kapcsolódó