Az európai mozitermek 84%-a digitális technológiával működik


21%-kal több a digitális vetítési technológiával felszerelt moziterem Európában, mint 2013 elején, ami azt jelenti, hogy az összes mozi 84%-a állt át mostanig a digitális vetítésekre.

30 402-re nőtt azon európai mozitermek száma, amelyeket DLP Cinema™ vagy SXRD™ technológiával szereltek fel – ez 21%-kal több, mint 2013. január 1-jén, amikor ez a szám mindössze 25 084 volt – összegzi a Cineuropa. Így 2014 elején Európa mozitermeinek 84%-ában használnak digitális vetítőt. Ez valamivel kevesebb, mint a 87%-os világátlag, és nem éri utol az észak-amerikai helyzetet sem, ahol a mozivásznak 93%-ára vetítenek digitális készülékkel.

Az Európa-szerte felszerelt több mint 30 000 digitális vetítő nagyrésze (72%-a) a hat európai filmes nagyhatalom – Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Oroszország – területén helyezkedik el. Ez Európa összes mozitermének a 68,5%-át jelenti. Nem egyenlő arányú egyébként e hat ország fejlődése sem ezen a területen: a francia és a brit mozik digitalizálási folyamata mondhatni lezárult, és a németországi mozik 90%-a tartja a lépést a technológiai fejlődéssel. Ezzel szemben a spanyol mozitermek 65%-a, az olaszok 75%-a, míg az oroszok 81%-a képes digitális hordozóról vetíteni. Az átalakítások üteme mindenütt felgyorsult az elmúlt fél évben.

A digitális európai piacot 10 nagy mozihálózat uralja, valamennyi kizárólag ilyen technológiával vetít. Összesen kb. 8300 teremmel rendelkeznek, amelyeknek a nagyrésze Nyugat-Európában található. A „rekorder” közöttük az Odeon UCI csoport, amely 2000-nél több termet működtet, és kb. 400–400 vászonnal rendelkezik a UGC, a CGR és a Yelmo.

Közép- és Kelet-Európában kevesebb mint 900 mozitermet működtet a Cinemacity (amely 2014 januárjától a Cineworld csoport tagja), és több mint 250 tartozik a Multikinóhoz (amelyet Vue irányít). A harmadik „gigász” a Cinemaximum, amely mintegy 500, digitális vetítésre alkalmas, törökországi moziterem tulajdonosa.

Az országokra lebontott elemzés azt mutatja, hogy hatalmas különbségek vannak Európa-szerte. A 35 mm-es vetítők teljesen eltűntek bizonyos országokból, például Ausztriából, Svájcból, a skandináv és a benelux régióból, a fennmaradó országok mozijainak a digitalizálódási ritmusa pedig jóval a kontinensátlag alatt van. Az utóbbi országok között is nagyok a különbségek, például Szerbiában a mozitermek mindössze 26%-a, míg Szlovéniában 45%-a, a Cseh Köztársaságban pedig 51%-a képes digitális hordozóról vetíteni. Észtország az elmúlt fél évben ugrott nagyot ezen a téren: tavaly júniusban a termek 26%-a volt alkalmas digitális vetítésre, 2014 elején viszont ez az arány 44%.

2014 elején tehát mintegy 6000 európai moziterem áll még a digitalizálódás előtt, nagyrészük hagyományos filmszínházhoz tartozik. A Cineuropa Romániát hozza fel példaként, ahol a mozik fele rendelkezik a digitális technikával ellátott termek 84%-ával, és csak a hagyományos, egytermes mozik „ragadtak le a 35 mm-es projektoraiknál”.

(Cineuropa)Kapcsolódó