Tarr Béla lesz a zsűrielnök Szarajevóban


A szervezők által a kortárs filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjeként méltatott Tarr Béla lesz a nyári Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott alkotásokról döntő nemzetközi zsűri elnöke.

A seregszemle tegnapi tájékoztatásában emlékeztetett arra, hogy a magyar alkotó tavaly életműdíjat kapott Bosznia-Hercegovina fővárosában. A Balkán elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján az elmúlt években többek között Angelina Jolie, Dzsafar Panahi, Dieter Kosslick, Mike Leigh és Marco Müller vehette át az elismerést.

Tarr Béla filmjeiből 2006-ban nagyszabású retrospektív programot mutatott be a Szarajevói Filmfesztivál. A világhírű magyar filmrendező 2013 februárjában a szarajevói tudományegyetemen alapította meg és indította el a Film Factory filmakadémiát, amely olyan neves vendégoktatókkal kínál egyetemi képzést fiatal filmeseknek, mint Gus van Sant, Jim Jarmusch, Tilda Swinton, 
Cristian Mungiu, Carlos Reygadas és Agnieszka Holland.

A 20. Szarajevói Filmfesztivált augusztus 15. és 23. között rendezik meg. A seregszemlét 1995-ben, még akkor szervezték meg először, amikor a város még ostrom alatt állt a délszláv háborúban.

2012-ben Mundruczó Kornél volt a nemzetközi zsűri elnöke.

(MTI)Kapcsolódó