Kezdődik a marosvásárhelyi Magyar Filmnapok


Játékfilmek, rövidfilmek, dokumentumfilmek és animációs filmek is szerepelnek a pénteken kezdődő marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon, amelyen bemutatják a tavaly forgatott A rózsa csöndje című, teljes egészében erdélyi stábbal készült nagyjátékfilmet is.

A rendezvénynek a marosvásárhelyi Művész mozi ad otthont. A filmvetítések pénteken este a teljes egészében erdélyi stábbal készült A rózsa csöndje című játékfilmmel kezdődnek, amelyet Örkény István Rózsakiállítás című műve alapján forgatott a 22 éves rendező, Erőss László. Az alkotó a filmjéről korábban úgy nyilatkozott, hogy a mozgókép az elmúlást és a köréje szerveződő taburendszert dolgozza fel.

Az alkotás főbb szerepeiben Bödők Zsigmond és B. Fülöp Erzsébet látható. A filmben mellékszereplőként feltűnik a Kossuth-díjas Kovács András Ferenc erdélyi költő, valamint a nyolcvankét éves Elekes Emma színésznő is, Kovács András Ferenc édesanyja.

A filmnapok kínálatában többek között megtekinthetőek a Duna Műhely rövidfilmes produkciói, például Iványi Marcell Szél, Mészáros Péter Eső után, Erdélyi Dániel 411-Z és Kenyeres Bálint A repülés története című filmje.  

A rendezvény keretében válogatás látható a tavalyi Mediawave legjobb magyar kisjátékfilmjeiből, műsorra tűzik például Derdák Tamás Zoltán Létra Három pici köménymag, Horváth-Molnár Panna és Zomborácz Virág Dipendenza, Szabó Réka Árnyékfilm, Vácz Péter Nyuszi és Őz, Csáki László My Name is Boffer Bings vagy például Szabó Szonja Turiszt című alkotását.

Szombaton este két dokumentumfilm kerül vászonra: Somogyvári Gergely Riksaláz című filmje, valamint Zágoni Bálint alkotása, a Janovics Jenő, a magyar Pathé című mozgógépe. Főműsoridőben a Szajki Péter rendezte, 2012-es Nejem, nőm, csajom című vígjátékot tűzik műsorra.

Vasárnap délután Jankovics Marcell egészestés filmjét, Az ember tragédiája című animációját, valamint a Bernáth Zsolt rendezte Sherlock Holmes nevében című, 2011-es ifjúsági kalandfilmet vetítik.

Az alkotások román nyelvű feliratozással láthatók.

(MTI)
Kapcsolódó