Megújult az Apertúra Magazin


Megújult felülettel és profillal, valamint pályázati eredményekkel jelentkezik az Apertúra Magazin.

Az Apertúra Magazin az Apertúra. Film – Vizualitás – Elmélet című negyedéves online es szaklap testvéroldalaként alakult és kezdte meg a tevékenységét 2009 februárjában. „Fennállásának 5 éves évfordulóján, 2014 februárjában nagyszabású felület- és profilváltáson ment keresztül, mely által Szeged és térsége első számú vizuális-kulturális portáljává szeretne előlépni” – közölték ma a szerkesztők.

„Az Apertúra Magazin célja, hogy a film, vizualitás, kritika mottó jegyében, az Apertúra tudományos igényességét és tartalmi gazdagságát követve, de közérthető és naprakész módon reflektáljon környezetünk vizuális jelenségeire. Bár kiemelt területünk a film, a vizuális kultúra tágabb kontextusait (színházművészet, képzőművészetek, opera, tánc és mozgásművészetek, fotográfia, térművészet) és populárisabb regisztereit (internetes művészet, utcaművészet, urbánus képzőművészet, televízió, képregény, karikatúra, graffiti, street art, fotómanipuláció, vizuális és mediális szubkultúra) is igyekszünk szakszerűen, de olvasmányos stílusban értelmezni… Törekszünk továbbá arra, hogy a Szegeden és Szeged környékén zajló kulturális élet eseményeit népszerűsítsük, a regionális jelenségeket bekapcsoljuk az ország kulturális vérkeringésébe” – fogalmazza meg küldetését a szerkesztőség.

Az évforduló alkalmából Szeged – más szemmel címmel pályázatot hirdetettek olyan rövid írásművek, fotóesszék és videóesszék készítésére, amelyek Szegeddel kapcsolatos témákhoz kapcsolódtak. A 2014. február 1-jei határidőig beérkezett pályaműveket a szerkesztőség bírálta el, értékelték az egyéni és olvasmányos stílust, a kritikai látásmódot, az érvekkel alátámasztott mondandót, a képi kifejezésmód érzékenységét, illetve a szűkebb környezetünkkel kapcsolatos felelősségvállalást vettük figyelembe. A legjobb pályaműveket közzétették az Apertúra Magazin megújult felületén.

Pénzdíjas (10 000 Ft) jutalomban részesültek a következő pályaművek:

  • Harmos Noémi Párbeszédben című jegyzete
  • Hunyadi Zsolt és Ruprech Judit Szegeddel játszó téli tünemény című fotóesszéje
  • Papp Melinda Színház egész Szeged című videoesszéje
  • Tasnádi Gáborné Möglépött, mint Dugonics („Vándorszobrok” Szegeden) című jegyzete

Különdíjban (könyvcsomag) részesültek a következő pályaművek:

  • Adorján Beáta Ébred a város című jegyzete
  • Hódi Nóra Klauzál tér a rohanó időben – az állandó változó című jegyzete
  • Vörös Pál Kocsibeálló című jegyzete


Kapcsolódó